Caverion rakentaa YIT:n kanssa laajaa Kuntolaakson kokonaisuutta Kuopiossa
Arto Taivassalo,
05.06.2020
Kiinteistöt

Miltä näyttää jää- ja uimahallirakentamisen tulevaisuus? Kuopion Kuntolaakso näyttää suuntaa

Caverion rakentaa YIT:n kanssa laajaa Kuntolaakson kokonaisuutta Kuopiossa. Elinkaarimallilla toteutettavan uima- ja jäähallin sekä pysäköintitalon kehittämisvaiheessa on luotu monia uniikkeja ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseksi – muun muassa Suomen ensimmäinen jäähallin hiilidioksidijäähdytys.

Hankekehityspäällikkö Arto Taivassalo ja kohteen manageri Timo Lehto kertovat, mitä kaikkea Kuntolaakson konepellin alta löytyy ja miten ratkaisuja voi hyödyntää tulevaisuuden hankkeissa.

1. Talviaikaa helpottava lumensulatusalue

Talviajan ylläpitoa helpottaa 100 neliömetrin kokoinen asfaltoitu alue, jota lämmitetään kaukolämmöllä.

”Ratkaisu säästää ympäristöä ja rahaa, kun lunta ei tarvitse ajaa pois tontilta. Sulatusalue on sijoitettu niin, että lunta pystytään pudottamaan sille suoraan parkkihallin kannelta ja ajamaan piha-alueelta. Sulatusalue myös pienentää hankkeen hiilijalanjälkeä, kun lunta ei tarvitse siirtää tontilta pois,” Timo Lehto sanoo.

2. Jäähallin ympäristöystävällinen hiilidioksidijäähdytys

Niiralan montun jää jäähdytetään hiilidioksidilla. Muihin kylmäaineisiin verrattuna huomattavasti ympäristöystävällisempää hiilidioksidia hyödyntävä tekniikka on ensimmäistä kertaa käytössä jäähallissa Suomessa. Lisäksi jäähdytyksen tuottama lauhdelämpö käytetään hyväksi uimahallin lämmityksessä.

Voit lukea lisää Suomen ensimmäisestä hiilidioksidijäähdytteisestä jäähallista täältä.

3. Uimahallissa energia ei valu hukkaan

Kuntolaakso uimahalli.jpeg

Kuntolaakson uimahallissa on tehty useita energiaa ja vettä säästäviä ratkaisuja.

”Pelkästään allasveden huuhtelun talteenottolaitteisto säästää 110 kuutiota vettä viikossa. Kun huuhteluvesi vielä lasketaan kalvosuodatuslaitteiston läpi, saadaan se käänteisosmoosin avulla täysin puhtaana vetenä takaisin kiertoon,” Taivassalo kertoo.

Myöskään lämmön ei anneta valua uimahallista hukkaan, vaan se otetaan talteen suihkuvesistä. Suihkuveden lämpö siirtyy viemäriputken kierukan kautta varaajatankkiin. Lämpö siirtyy vain tankkiin, eikä tankista siirretä lämmintä vettä mihinkään, joten sekoittumisvaaraa ei ole. Lisäksi lämmityksen ja jäähdytyksen tehokkuutta parannetaan lämpöpumpuilla.

4. Energiatehokas liigatason valaistus

KalPan liigapelit asettavat omat vaatimuksensa jäähallin kaukalon valaistukselle. Valotehoa on oltava runsaasti, jotta vauhdikkaat pelit saadaan kuvattua televisioon. Valoja myös tarvitaan aamuvarhaisen ensimmäisistä treeneistä iltaan saakka, joten päivittäinen polttoaika kasvaa pitkäksi. Vaihtamalla entiset monimetallivalaisimet ledeihin Kuntolaaksossa säästetään valtava määrä energiaa.

”Valaistuksen tehoa voi säätää tarpeen mukaan, ja laittaa täydet tehot päälle vain liigapeleihin. Valaisimia pystytään myös ohjaamaan yksittäin, ryhmissä tai erilaisina kokonaisuuksina. Samaa teknologiaa on hyödynnetty myös uimahallin puolella,” Lehto kertoo.

Ymmärrys ja innovaatiot käyttöön seuraavissa hankkeissa

Taivassalon ja Lehdon mukaan Kuntolaakson suurhankkeesta voidaan poimia monia ratkaisuja vastaaviin hankkeisiin. Ja niitä on tulossa, sillä Suomessa tullaan uusimaan tulevan viiden vuoden aikana ainakin viidenkymmenen jäähallin tekniikka.

”Kun hanketta aletaan valmistella, kannattaa ennakkoluulottomasti tutustua uusiin tekniikkoihin. Esimerkiksi hiilidioksidijäähdytys ei sellaisenaan sovi kaikkiin hankkeisiin, mutta kompromissien tekeminen onnistuu. Meillä on nyt parhaita toimintatapoja pankissa sovellettavaksi muualle,” Taivassalo summaa.

Tutustu myös Kuopion Kuntolaakson toimintaan, haasteisiin ja oppeihin ensimmäisen vuoden aikana toisista blogeistamme:

Jos haluat jutella kanssamme lisää Kuntolaakson teknisistä ratkaisuista tai kenties mietit, miten ne sopivat omaan kiinteistöösi, ota yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää!

Arto Taivassalo
Hankekehityspäällikkö
 

Aiheeseen liittyvät muut sisällöt