Suomen energiaviisain koulu -kisa on päättynyt, ja voittajat ovat selvillä! Katso kisatyöt ja…

Suomen energiaviisain koulu -kisa on päättynyt, ja voittajat ovat selvillä!

Katso kisatyöt ja voittajien esittelyt alta.

Kutsuimme Suomen perus- ja ammattikoululaiset mukaan Suomen energiaviisain koulu -kisaan rakentamaan energiaviisaita koulurakennuksia. Kisa käytiin Minecraft-pelimaailmassa, ja se on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa! Kisaan palautettiin yli 100 työtä, joihin lapset ja nuoret olivat kehittäneet toinen toistaan kekseliäämpiä energiaviisaita ratkaisuja.

Voittajat valittiin kolmesta eri kategoriasta: alakoulu, yläkoulu ja ammattioppilaitokset.

Kisa tuotettiin yhdessä Microsoft Suomen ja Oulun kaupungin STEAM in Oulu -verkoston kanssa.

Skrollaa alaspäin ja tutustu voittajiin 👇

Alakoulujen sarjan voittajaksi valittiin Pitkäkankaan koulun 6B Oulusta!

Alakoulujen sarjan voittajaksi valittiin Pitkäkankaan koulun 6B Oulusta!

Työ sai tuomareilta kiitosta hienosta arkkitehtuurista ja hyvästä kokonaistoteutuksesta. Erityismaininnan saivat kekseliäät sähköä tuottavat kuntopyörät. Työ sisälsi runsaasti ekologisia valintoja, kuten talteen otettavan sadeveden ja kierrätyksestä syntyvän biopolttoaineen, jota hyödynnettiin koulutaksin energianlähteenä. Myös uusiutuvan energiantuotannon ja -varastoinnin ratkaisut oli huomioitu: katoille oli asennettu aurinkopaneeleja ja koulusta löytyi hieno lämmön talteenottojärjestelmä.

Tutustu kilpailutyöhön viereiseltä videolta!

Yläkoulujen sarjassa voiton pokasi Paanan koulun 9. luokkalaisten tiimi Jokioisilta!  

Yläkoulujen sarjassa voiton pokasi Paanan koulun 9. luokkalaisten tiimi Jokioisilta!

 

Tuomaristo piti työtä eheänä ja viimeisteltynä kokonaisuutena, jossa on hyödynnetty paljon luovia ratkaisuja. Lisäksi tuomaristo arvosti tässä kilpailutyössä maalämmön ja tuuli- ja aurinkovoiman käyttöä energiantuotannossa, sekä hienosti rakennettua lämpöpumppua. Koulu on kokonaisuudessaan rakennettu hyvin ekologiseksi; rakennuksesta löytyi esimerkiksi energiatehokkaat näytöt, vihannesten ja juuresten kasvatus lähituotantona koulun omilla pelloilla, sadeveden hyödyntäminen kastelussa, seinien eristys selluvillakeräyspaperilla sekä sähköautojen latauspisteet. Myös koulun viihtyisyyteen oli panostettu ja koulun pihalla oli paljon liikkumista ja aktiivisuutta tukevia ratkaisuja.

Katso kilpailutyön esittely viereiseltä videolta!

Ammattioppilaitoksista voittajaksi selviytyi Turun Ammatti-Instituutin sähkö- ja automaatio opiskelijoista koostuva tiimi!

Tuomariston arvion mukaan kilpailutyö oli kaunis ja toimiva kokonaisuus, jossa oli paljon hyvin mietittyjä yksityiskohtia. Kaikki rakentamisessa käytetyt materiaalit olivat kierrätettyjä ja korjattavia, ja lämmön ja viileän varastoinnissa oli hyödynnetty hienolla tavalla maaperää. Mukana oli paljon uusiutuvan energiantuotannon ratkaisuja, kuten tuulivoimala pihalla, aurinkopaneelit katoilla, maalämpö lämmitykseen sekä laajamittainen akusto energian varastointiin. Myös lähituontantona kasvatettu ruoka oli hyvä ratkaisu.

Tutustu kokonaisuuteen viereiseltä videolta!

Suuri kiitos kaikille, jotka olivat mukana kisassa! 
Töiden rakentamista ja energiaviisauden opettelua voi jatkaa Minecraftissa myös kisan jälkeen.