Skanskan havainnekuva Tampereen Luminary-taloista
Jukka Suoja,
03.03.2019
Kiinteistöt

Moderni 3D-suunnittelu nopeuttaa rakennusprojektin valmistumista

Realistinen malli antaa valtavasti eväitä vaativankin projektin tekniseen toteutukseen. 3D-malli toimii myös tietopankkina kiinteistön ominaisuuksista koko sen elinkaaren ajan. Kuva: Skanska.

Hyvin suunniteltu on enemmän kuin puoliksi tehty. Etenkin, kun kyseessä on teknisesti vaativa kohde, kuten Tampereelle vuoden 2018 lopussa valmistuneet Luminary-talot. Seitsenkerroksisen Luminary I:n ja 21-kerroksisen Luminary II:n asuinhuoneistot ovat kauniita, korkeita ja avaria, sekä taloteknisesti korkeasti varusteltuja. Caverion toteutti kohteeseen sprinklereiden suunnittelun ja asennuksen.

Premium-kohteen ulkonäköpaineet toivat omat haasteensa sprinklereiden ja muun talotekniikan suunnitteluun. Koska asuntojen huonekorkeudesta ei haluttu tinkiä, kaikki tarvittava tekniikka on sovitettu esimerkiksi eteisen ja pesutilojen alakattojen sisään tai kalusteiden yläsokkeleihin. 3D-mallintamisen avulla niin sprinklereiden kuin lämmityksen ja jäähdytyksenkin reititys saatiin suunniteltua realistisesti.

Luminary-rakennushankkeen tietomallinnus voittikin Teklan Global BIM Awards -kilpailussa kaupallisten rakennusprojektien sarjan ja sai kunniamaininnan Suomi-Baltia -kilpailun yleisessä sarjassa. Hankkeen päätoteuttaja on Skanska, ja Caverion palkittiin Luminaryyn toteutetusta sprinklerisuunnittelusta ja -asennuksesta.

Voidaankin sanoa, että 3D-mallintaminen on suunnittelupöydän ääressä tapahtuvaa asentamista – etenkin jos suunnittelijalla on kokemusta myös asennusvaiheesta. Ei nimittäin riitä, että tekniikalle suunnitellaan paikat ja reitit, vaan asennustyö on mahduttava tekemään suunnitellussa tilassa. Kannattaakin antaa suunnittelutyö ammattilaisen käsiin, jolla on ymmärrys myös käytännön työstä.

Vähemmän aikaa työmaalla

Tampereen Luminary-talot valmistuivat kuukausia aikataulusta edellä. Osasyynä oli hyvin toteutettu 3D-mallinnus, joka toi apua työn toteutukseen. Eri tekniikka-alojen yhteistyö ja aikataulutus hahmoteltiin jo suunnitteluvaiheessa ja rakennustyön materiaalilista oli tarkoin selvillä jo ennakkoon.

Esimerkiksi Luminary-talojen sprinkleriputkistot ja kaikki muut tarvittavat materiaalit nostettiin kerrostasoille odottamaan tulevaa asennusta sen sijaan, että ne olisi myöhemmin kuljetettu hissillä erikseen ylös.

Sprinklerit ja muu talotekniikka on asennettu huomaamattomasti keittiön sisäkattoon. Kuva: Skanska

3D-mallintaminen sujuvoitti materiaalivirtojen logistiikan lisäksi myös varsinaista asennusta työmaalla. Tarkka tekninen malli kulki asentajien tableteilla mukana sen sijaan, että tekniikan kulkuja olisi tarvinnut tulkita tasokuvista. Jos eri järjestelmien asennusreitit uhkasivat mennä päällekkäin ahtaissa tiloissa, valmiiden kuvien perusteella oli helppo suunnitella, kuka siirtää mitäkin asennuksia, ja missä järjestyksessä työt kannattaa tehdä.

Asennustyö päästiin aloittamaan suoraan, kun valmistelevat työt oli hoidettu työmaan ulkopuolella. Sprinkleriputkistot tuotiin asennusvalmiina paikalle ja niitä päästiin heti kiinnittämään rakenteisiin ladontalistan mukaisesti. Mallinnuksen myötä tarvittavat osat voidaan rakentaa ennakkoon muualla, eikä asentajien tarvitse turhaan liikkua työmaalle suorittamaan valmistavia toimia.

Mallintaminen koostaa elinkaaren tärkeän tiedon

3D-malli palvelee talojen valmistumisen jälkeenkin, koko niiden elinkaaren ajan. Kaikki tekniikka ja yksilöidyt laitteet ovat nähtävissä mallista, olivat ne sitten sprinklerisuuttimia tai putkiston reittejä.

Nykyisin kiinteistön tiedot muodostuvat eri rakennuttajien tuottamista papereista ja mapeista, mallinnetun kiinteistön tiedot taas ovat yhdessä paketissa. Sähköisessä muodossa tiedot ovat helposti löydettävissä eivätkä huku. Jos kiinteistöön ollaan vaikka menossa tekemään sprinklerihuoltoa, voidaan mallista tarkastaa reittien sijainnit eikä aikaa kulu turhaan etsiskelyyn.

3D-mallinnus tulee vähentämään henkilöstön määrää työmailla, kun tasokuvien tulkitsemiseen ei tarvita enää samanlaista panosta. Rakennusprojektin kustannus siirtyy osittain suunnittelun puolelle, mutta vastapainona saadaan projektin sujuvampi läpimeno sekä valmis paketti kiinteistön tiedoista koko sen elinkaaren ajalle.

Kiinteistön toimivuuden ja olosuhteiden kannalta on parasta, että sama toimija on vastuussa kiinteistöstä alusta loppuun. Jos haluat varmistaa kiinteistösi kukoistavan elinkaaren, ota yhteyttä.

Jukka Suoja
Liiketoimintapäällikkö
 

Aiheeseen liittyvät muut sisällöt