Taloudellinen epävarmuus on lisääntynyt vuoden 2022 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana johtuen Ukrainan konfliktiin liittyvistä geopoliittisista jännitteistä, joita on seurannut energiakriisi, inflaation ja korkotason nousu ja taloudellisten kasvunäkymien lasku. Inflaatio on kiihtynyt kolmannen vuosineljänneksen loppua kohti ja kustannusinflaatio liittyen kohonneisiin materiaalihintoihin, mukaan lukien polttoainekustannukset, vaikutti edelleen myös talotekniikan markkinaan. Joillain alueilla on myös ollut tarjontarajoitteita ja viivästymisiä. Caverion on tehnyt ennakoivasti useita toimenpiteitä toimitusketjun optimoimiseksi ja hinnoittelun hallitsemiseksi.
Yleistaloudellinen luottamus heikentyi EU:ssa vuoden 2022 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana taloudellisten kasvunäkymien laskiessa. Myös koronapandemialla oli edelleen jonkin verran vaikutusta toimintaympäristöön sairaslomien kautta, kun taas rajoitukset on poistettu Caverionin toimintamaissa.
Palveluissa markkinakysyntä ja yleinen investointiaktiivisuus pysyivät myönteisinä.
Caverion on edelleen nähnyt kasvavaa kiinnostusta kestävää kehitystä tukeviin palveluihin, esimerkkinä energianhallinta ja asiantuntijapalvelut. Tähän vaikuttavat lainsäädäntö ja odotetut hallitusten ja EU:n tukipaketit, jotka tukevat investointeja vihreään kasvuun. Myös kiinnostus pitkiin ja laajoihin palvelukokonaisuuksiin on lisääntynyt. Kasvua on rajoittanut osaavan työvoiman saatavuus ja viivästykset toimitusketjussa.
Projekteissa markkinakysyntä pysyi enimmäkseen vakaana vuoden 2022 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana. Kiinnostus energiakehityshankkeita kohtaan on piristynyt, mitä tukee energiakriisistä johtuva keskittyminen energiankulutukseen.
Markkinaan vaikuttivat materiaalihintojen nousu, viivästykset päätöksenteossa ja toimitusketjussa sekä liiketoimintaympäristössä vallitseva epävarmuus erityisesti uudisrakentamiseen liittyen.
Rakennetut ympäristöt ovat merkittävä hiilidioksidipäästöjen lähde tällä hetkellä. 30 % Euroopan CO2-päästöistä syntyy rakennuksista. Modernisoimalla ja digitalisoimalla rakennuksia voimme vähentää CO2-päästöjä 20 %. Tuotantolaitosten toimiessa suunnitellulla tavalla ei synny tuotantokatkoksia, hallitsemattomia päästöjä tai hävikkiä. Olemme hyvässä asemassa luomassa asiakkaillemme kestävää, digitaalista tulevaisuutta.
Toimialamme megatrendit ovat kehittyneet entistä suotuisammin viime vuosina ja ne tukevat kasvuamme jatkossa. Olemme edelleen nähneet kasvavaa kiinnostusta kestävää kehitystä tukeviin palveluihin, esimerkkinä energianhallinta ja asiantuntijapalvelut. Tähän vaikuttavat lainsäädäntö ja odotetut hallitusten ja EU:n tukipaketit, jotka tukevat investointeja vihreään siirtymään.