Kiinteistön elinkaari alkaa sen valmistumisesta ja päättyy sen purkamiseen. Kiinteistön kuntoa arvioimalla ja korjauksia optimoimalla elinkaarta voidaan parhaassa tapauksessa venyttää huomattavasti ja pitää tuottavuus halutulla tasolla.
Kuntotutkimus tai kuntotarkastus antaa luotettavan tiedon kiinteistön kunnosta korjaushankkeiden oikeaan ajoittamiseen. Kun kiinteistön takuutarkastus on ajankohtainen, saat meiltä asiantuntevaa apua takuutöiden arviointiin.
Kuntoarviot ja kuntokatselmukset ovat tavanomaisesti rakenteita rikkomattomia, pääasiassa aistinvaraisesti toteuttavia tarkastuksia. Teemme kuntoarviopalveluita useilla eri laajuusvaihtoehdoilla, kiinteistösi tarpeiden mukaisesti. Asiantuntijamme palvelevat ympäri Suomen. Laadukkaiden kuntoarvioiden lisäksi saat aina asiantuntevia neuvoja ja kumppanin, joka kantaa kanssasi vastuuta kiinteistösi hyvinvoinnista.
RT- korttien mukaiset kuntoarviot
Kuntoarvio laaditaan RT-kortiston suoritusohjeiden mukaisesti rakenne-, LVI- ja sähkötekniikan asiantuntijoidemme yhteistyönä. Tarkastusta johtaa aina kokenut kuntoarvioitsija. Kiinteistön kuntoarvio eli kuntotarkastus on rakenteita rikkomattomiin menetelmiin perustuva tutkimus. Siinä ei mennä niin syvälle kiinteistön rakenteisiin ja ominaisuuksiin kuin laajemmassa kuntotutkimuksessa.
Kuntotarkastuksen yhteydessä selviää kuitenkin rakenteiden ja taloteknisten järjestelmien kunto pääpiirteittäin ja myös se, onko mahdollisesti tarvetta lisätutkimuksille ja missä laajuudessa. Kuntoarvio on selkeä tuote ja siihen löytyy suoritusohjeet RT-kortista. Kiinteistön kuntoarvion pohjaksi saatetaan toteuttaa asukkaille tai tilojen käyttäjille suunnattu käyttäjäkysely.
Caverionin kuntoarvioon voidaan liittää erilaisia lisäpalveluita. Tyypillisimmin lisäpalvelut liittyvät energiankulutukseen tai rakennusosien tarkempiin tarkastuksiin.
Kiinteistön kuntoarvioraportissa esitetään ehdotus kunnossapitosuunnitelmasta kymmenen vuoden ajanjaksolle (pitkän tähtäimen suunnitelma eli PTS). Raportti sisältää listan välittömästi korjausta vaativista kohteista, aikataulutuksen tulevaisuuden korjaustoimenpiteistä sekä tulevista tarkastuksista kustannusarvioineen.
Kevennetyt kuntoarviot ja kuntokatsastukset
Toisinaan tarvitaan RT-kortin mukaista kuntoarviota kevyempiä palveluita. Esimerkiksi kevennetty kuntoarvio. Ko. palvelu voidaan räätälöidä tarpeidesi mukaisesti sisällön osalta.
Kevennetty kuntoarvioraportti sisältää tavanomaisesti:
Kevennetyn kuntoarvion tavoitteena on kiinteistön nykytilan ja korjaustarpeen arviointi sekä kunnossapitosuunnittelun lähtötietojen hankinta. Kuntoarvio perustuu pääosin aistienvaraisiin asiantuntijahavaintoihin ja kiinteistön asiakirjoista saatuihin tietoihin. Tarvittaessa tehdään rakenteita rikkomattomia mittauksia. Arvion avulla saadaan kokonaiskuva kiinteistön nykytilasta ja teknisestä kunnostan jolloin kunnossapitoja korjaustoimet voidaan mitoittaa ja ajoittaa oikein. Kuntoarvion ennakoiva lähestymistapa ja sen pohjalta laadittu pitkän aikavälin kunnossapitosuunnitelma (PTS) antavat hyvät lähtökohdat suunnitelmalliselle kiinteistönpidolle. Kuntoarvio tehdään ensimmäisen kerran enintään kymmenen vuotta vanhoille kiinteistöille ja sen jälkeen se päivitetään noin viiden vuoden välein.
Kiinteistön katsastus on kuntoarvioiden rinnakkaistuote. Se on enemmän suunnattu isompien kiinteistömassojen haltuunottoon ja kunnon seurantaan. Ajatusmalli on, että palvelu on kohtalaisen kevyt ja sitä toistetaan esim. joka toinen tai kolmas vuosi kiinteistöön. Se voidaan toteuttaa rakennustekniikkaan tai koko kiinteistön järjestelmiin.
Katsastus ja kevennetty kuntoarvio eroavat toisistaan. Katsatus on yleensä yhden asiantuntijan tekemä tarkastus kiinteistöön, jossa raportoidaan kohdekierroksella havaitut viat ja puutteet. Tarkastuksen ajatusmalli on se, että lähinnä viat, puutteet ja korjaustarpeet raportoidaan. Raporttipohjassa ei myöskään kuntoarvion tapaisesti ole erillisiä rakennekuvauksia ja se ei sisällä PTS-esitystä (ellei ole erikseen tilattu).
Katsastukset tarjotaan yleensä siten, että yksi asiantuntija tekee kenttäkierroksen (yleensä RAK) ja muut ovat raporttivaiheessa apuna.
10-vuotistarkastukset
Urakoitsija on vastuussa takuuajan jälkeen 10 vuoden kuluessa vastaanotosta havaituista virheistä tai puutteista, jotka ovat aiheutuneet urakoitsijan törkeästä huolimattomuudesta / laiminlyönnistä, täyttämättä jääneestä suorituksesta, sovitun laadunvarmistuksen olennaisesta laiminlyönnistä ja vioista tai virheistä, joita ei ole voinut havaita vastaanottotarkastuksessa tai takuuaikana (käytännössä koskee vain piileviä vikoja). 10-vuotisvastuuasioihin voidaan lukea kuuluvaksi vain ne kaikki edellä mainitut seikat, jotka taloyhtiö voi näyttää toteen, että taloyhtiön vaatimus voi menestyä.
Jos takuuaikana havaitun ja urakoitsijalle ilmoitetun virheen korjaaminen on epäonnistunut ja virhe uusiutuu takuuajan jälkeen, on virhe edelleen takuuajan vastuun piirissä. Myös kaikki takuuaikana kirjallisesti toimitetut reklamaatiot kuuluvat takuuajan vastuun piiriin. Takuuajan jälkeen reklamaatio tulee näyttää taloyhtiön puolelta toteen sekä vikojen ja virheiden tulee olla laadultaan 10-vuotisvastuuseen piiriin kuuluva.
Caverion tarjoaa 10-vuotistarkastukset pääasiassa tehtynä kuntoarvion yhteydessä, jolloin saadaan yksityiskohtainen erittely kohteen mahdollisista vioista ja puutteista sekä selitteet kuuluvatko ne mahdollisesti urakoitsijan vastuulle vai ovatko ne kiinteistön normaalia kulumista. Lisäksi samalla saadaan laadittua kiinteistölle kunnossapitosuunnitelma (PTS) seuraavan 10 vuoden jaksolle.
Vuositakuutarkastukset
Asuntokauppalaki velvoittaa myyjän eli perustajarakennuttajan järjestämään uudessa asunto-osakeyhtiössä vuositarkastuskokouksen 12–15 kuukauden kuluttua kiinteistön käyttöönottohyväksynnästä. Vuositarkastuksen toimittaminen on uuden asuntoyhtiön hallituksen ja isännöitsijän haasteellisimpia ja tärkeimpiä tehtäviä, johon on suhtauduttava vakavasti. Ulkopuolisen asiantuntijan toimesta keskitytään olennaiseen ja vältetään erimielisyyksiä aiheuttavat perusteettomat reklamaatiot kalliine riitoineen.
Asiantuntijat suorittavat kiinteistöön perusteellisen ennakkotarkastuksen ja ovat taloyhtiön, hallituksen ja isännöitsijän tukena mukana vuositarkastuskokouksessa. Havaitut puutteet kirjataan ylös ja tarvittaessa (yleensä) käydään uusintakierros, jossa katsotaan onko urakoitsija korjannut puutteet. Tietyissä tapauksissa myös vuositakuutarkastuksessa voi antaa PTS 10v ehdotelman. Tyypillisesti uudessa kiinteistössä se on hyvin huoltoluonteinen.
Caverion voi tarjota ko. palvelua usealla eri laajuusvaihtoehdolla. Laajassa versiossa käydään perusteellisesti läpi kohteen lähtöaineisto, suunnitelmat sekä korjaushistoria ja tehdään kohdekierros työryhmällä johon kuuluvat rakenne-, lvi- ja sähkötekniikan asiantuntijat. Kevyemmissä versioissa tarkastus voidaan tehdä sovituilta osin supistettuna.
TDD (Technical Due Dilidence)
Laadimme asiakkaan kanssa aina oikean tarkkuustason tekniselle kuntokatselmukselle.
Tarvittaessa TDD- raporttia voidaan laajentaa seuraavilla
Technical Due Diligence (TDD) eli tekninen kuntokatselmus toimii osana kiinteistökauppaa tai vuokrausta. Ko. palvelun voimme räätälöidä aina tarpeenmukaiseksi riippuen tapauksesta. Usein se on kuntoarvio, jota on täydennetty tarpeen mukaisilla aineiston selvittelyillä tai tutkimuksilla. TDD raportti tehdään suomeksi tai tarvittaessa myös englanniksi.
TDD antaa asiakkaalle yksiselitteisen tiedon kohteen kunnosta osana kiinteistökaupan asiakirjoja sekä tuottaa kiinteistöstä kattavan teknisen kuntoraportin.
Kiinteistön kuntoarvio ja kuntotarkastus
Kuntotarkastus ja kuntoarvio on työkalu kiinteistön tekniseen ja taloudelliseen ylläpitoon. Puolueeton ja riippumaton kuntoarvio helpottaa päätöksentekoa. Kuntoarvio sisältää myös kiinteistölle tarkastuksen perusteella laaditun pitkän tähtäimen suunnitelman, eli PTS:n.
Kuntoarvio on parhaassa tapauksessa ennakoiva toimenpide, jossa selvitetään mitä tulevia korjaustarpeita PTS-suunnitelmaan on kirjattava ja budjetoitava seuraavina kymmenenä vuotena. Usein kuntoarvion taustalla on kiinteistön käyttäjien omia havaintoja ongelmista, vaurioista tai vuodoista. Toisaalta taustalla voi olla myös kiinteistön elinkaaren vaihe: juuri nyt saatetaan lähestyä niitä aikoja, jolloin kiinteistön peruskorjauksen hankesuunnittelu pitäisi käynnistää. Kuntoarvio auttaa selvittämään nämä korjaustarpeet ja niihin liittyvät korjausmenetelmät etukäteen, jolloin voidaan välttyä turhilta ja kalliilta yllätyksiltä.
Rakennuksen kunnon selvitys on paras aloittaa yleisellä kuntoarviolla ja edetä sen jälkeen tarkempiin tutkimuksiin tarvittaessa, jos ongelmia havaitaan. Näin tehdään vain tarpeellisia tutkimuksia ja kustannukset pysyvät kurissa. Saat käyttöösi tiedot, joiden pohjalta näet kiinteistösi korjaus- ja huoltotarpeet pitkälle tulevaisuuteen.
Kuntoarvio laaditaan RT-kortiston suoritusohjeiden mukaisesti rakenne-, LVI- ja sähkötekniikan asiantuntijoidemme yhteistyönä. Tarkastusta johtaa aina kokenut kuntoarvioitsija. Kiinteistön kuntoarvio eli kuntotarkastus on rakenteita rikkomattomiin menetelmiin perustuva tutkimus. Siinä ei mennä niin syvälle kiinteistön rakenteisiin ja ominaisuuksiin kuin laajemmassa kuntotutkimuksessa. Kuntotarkastuksen yhteydessä selviää kuitenkin rakenteiden ja taloteknisten järjestelmien kunto pääpiirteittäin ja myös se, onko mahdollisesti tarvetta lisätutkimuksille ja missä laajuudessa. Kuntotarkastus on selkeä tuote ja siihen löytyy suoritusohjeet (RT 18-10672). Laaja kuntotutkimus maksaa yleensä moninkertaisesti kuntoarviota enemmän.
Kiinteistön kuntoarvion pohjaksi saatetaan toteuttaa asukkaille tai tilojen käyttäjille suunnattu käyttäjäkysely. Caverion on luonut yhtenäisen arviointiprosessin, jolla varmistetaan palvelun korkea laatu, johdonmukaisuus ja kehittäminen.
Kiinteistön kuntoarvioraportissa esitetään ehdotus kunnossapitosuunnitelmasta kymmenen vuoden ajanjaksolle (taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelma eli PTS). Raportti sisältää listan välittömästi korjausta vaativista kohteista, aikataulutuksen tulevaisuuden huolto- ja korjaustoimenpiteistä sekä tulevista tarkastuksista kustannusarvioineen sekä antaa ohjeita energiankulutuksen pienentämiseen.
Caverionin kuntoarvioon voidaan liittää erilaisia lisäpalveluita. Tyypillisimmin lisäpalvelut liittyvät energiankulutukseen tai kosteuskartoituksiin. Kuntoarvio voi esimerkiksi sisältää laajennetun energiatalouden selvityksen, jossa esitetään lämmityksen, sähkön ja veden kulutuksissa havaitut poikkeamat ja verrataan kulutuslukemia julkaisuista saatuihin tilastotietoihin sekä aiempaan kulutukseen. Selvityksessä esitetään energiataloutta parantavat toimenpiteet kustannusarvioineen ja säästövaikutuksineen. Lisäksi voimme laskea käytönaikaisen hiilijalanjäljen ja vertailla sitä muihin vastaavan ikäisiin kiinteistöihin.
Peruskuntoarvio kattaa koko kiinteistön, ja tilat katselmoidaan otantana. Kuntoarvio voidaan suorittaa lisäksi kiinteistön tai rakennuksen osaan tai tilaan kuten kylpyhuoneisiin. Tällöin on kyse esimerkiksi märkätilojen kuntoarviosta., joka voidaan suorittaa myös peruskuntoarvion yhteydessä.
Kuntoarvio voidaan päivittää vuosittain kevyemmällä ja edullisemmalla kiinteistön määräaikaistarkastuksella. Kuntoarvion suositeltu päivitysväli on viisi vuotta.
Märkätilojen kuntoarvio
Caverionin suorittaman kuntoarvion avulla saadaan selville märkätilojen nykykunto, mahdolliset kosteusvaurioriskit, tilan jäljellä oleva tekninen käyttöikä sekä korjaustarpeen kiireellisyys ja kustannusarvio.
Märkätiloilla on oma käyttöikänsä, kohteesta riippuen 15-25 vuotta. Ajoissa asiantuntijalla teetetty arvio tilojen kunnosta on viisasta kiinteistönpitoa, ennakoimalla vältetään kosteusvaurioriskit ajoissa. Vahingon jo tapahduttua voi korjauskustannus olla moninkertainen. Tulevat korjaustarpeet saadaan myös ajoitettua viisaasti muiden mahdollisten korjauksien yhteyteen.
Caverionin suorittaman kuntoarvion avulla saadaan selville märkätilojen nykykunto, mahdolliset kosteusvaurioriskit, tilan jäljellä oleva tekninen käyttöikä sekä korjaustarpeen kiireellisyys ja kustannusarvio. Caverionin laaja-alainen asiantuntemus ja kokemus auttavat parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.
Palvelu soveltuu erityisesti kohteisiin, joissa urakoitsijan kymmenvuotisvastuu on päättymässä, märkätilojen ikä alkaa olla 10-20 vuotta, tai kun eri-ikäisinä eri tavoin remontoitujen pesutilojen kunto ei ole tiedossa. Mahdollisen putkistosaneerauksen lähestyessä arvio märkätilojen kunnosta helpottaa valintaa saneeraustapojen välillä.
Märkätilojen kuntoarvio tehdään rakenteita rikkomatta perusteellisin silmämääräisin ja aistihavainnoin sekä kosteusindikaattorein. Lisäksi kerätään tiedot märkätilojen vedeneristeistä ja tehdyistä vedeneristystarkastuksista. Taloyhtiön märkätilojen kuntoarvioraportista selviää yhteenveto tiloista kuntoluokittain, korjaustarve ja korjauskustannukset. Samoin esitetään huoneistokohtaisesti mm. aistinvaraiset havainnot (pintarakenteiden kunto, LVV-kalusteet/laitteet, ilmanvaihto), kopolaatat, pintakosteuskartoitus ja huoneistoa koskevat korjauskustannukset/suositukset.
Jätä meille yhteydenottopyyntö