Petteri Heino,
21.05.2018
Kiinteistöt

Digitalisaation vaikutus toimitilojen vuokraukseen

Vieläkö sinulla on oma työhuone? Mikäli on, tiedät varmaan kuuluvasi päivä päivältä harvenevaan joukkoon. Työnteon muuttuessa yhteisöllisemmäksi ja enemmässä määrin pelkällä läppärillä hoidettavaksi myös vuokralaisten vaatimukset toimitiloiltaan ovat muutoksessa.

Nykyään viihdytään pienemmissä, tehokkaammissa tiloissa. 

Muutoksen syyt ja vaikutukset on hyvä huomioida, kun haluaa tarjota parhaan mahdollisen kokemuksen vuokralaisille. Digitalisaatio voi auttaa tuon kokemuksen luomisessa. 

Mitkä tekijät ohjaavat muutosta?

Keskeisin muutos on, että paperittomuuden myötä tyypillinen toimistotyöläinen tarvitsee huomattavasti vähemmän pöytä- ja työskentelytilaa kuin vaikkapa vielä 90-luvulla. Samaan aikaan työkulttuuri on muuttunut sosiaalisemmaksi: luotetaan ihmisten vuorovaikutuksen johtavan parempiin tuloksiin kuin yksinäisen puurtamisen. 

Niinpä omista toimistohuoneista on tullut luksusta ja useammat meistä työskentelevät kiitetyssä ja kiistellyssä avokonttorissa. Avokonttori tosin ei tarkoita pelkkiä työpöytärivistöjä, vaan parhaimmillaan se on kokoelma joustavia ja muokattavia tiloja, jotka mahdollistavat työskentelyn istuen ja seisoen, yksin ja porukalla.

Työskentelykulttuurin muutoksen rinnalla vaikuttavat toki myös kustannuspaineet. Rahaa säästyy, kun omista huoneista luovutaan. Varsinkin pienille ja keskisuurille yrityksille tila on usein henkilöstön jälkeen toiseksi suurin kuluerä. Toimiston kustannusten halutaankin olevan maltillisia ja ennakoitavia. 

Millaisen vaatimustason muutokset asettavat? 

Avokonttorin myötä työskentelytilaa per työntekijä on usein vähemmän. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö työnantajat haluaisi työntekijöidensä viihtyvän tiloissa vaan viihtymistä tuetaan fiksuilla taukotiloilla, sohvanurkkauksilla, muokattavilla neuvotteluhuoneilla jne.  

Kun ihmiset istuvat tiiviimmin, laadukkaan ja puhtaan sisäilman merkitys korostuu. Haukottelevat työntekijäthän eivät tyypillisesti ole kovinkaan tehokkaita. Sama pätee luonnollisesti lämpötilaan, jonka hallinta on avokonttorissa hieman monimutkaisempaa. 

Vuokralaisista onkin tullut yhä tietoisempia erilaisista teknisistä ratkaisuista, olivat ne sitten sisäilmaan tai vaikkapa esitystekniikkaan liittyviä. 

Tila on yhä useammalle yritykselle myös kilpailuvaltti. Useampaakin alaa vaivaa työntekijäpula, jolloin houkutteleva ja toimiva työympäristö hyvien kulkuyhteyksien varrella helpottaa rekrytointeja. Tilan ja infrastruktuurin on tuettava hyvinvoivaa työkulttuuria ja -ilmapiiriä. 

Millaisia mahdollisuuksia digitalisaatio luo toimitilojen vuokraukseen?

Edellä mainitut muutokset luonnollisesti asettavat melkoisia vaatimuksia myös vuokranantajien suuntaan. Vanhoihinkin tiloihin on saatava tehokkuutta, joten luovat tilaratkaisut ovat kunniassaan. 

Vuokralaiset etsivät nykyään tiloja verkon kautta, joten vuokrattavan tilan näkyvyyteen ja mahdollisuuksien esittämiseen kannattaa panostaa. Voisiko esimerkkiä ottaa asuntokaupasta? Koska asiakaskontaktit lähes aina tulevat verkon kautta, näyttäviin kuviin, hyviin esittelyihin ja tarkkoihin kuvauksiin on panostettu ja panostetaan jatkuvasti enemmän. Se on helppo keino erottua kilpailijoista. 

Digitaaliset ratkaisut voivat auttaa hahmottamaan tilojen mahdollisuudet. Eikö olisi hienoa, jos vuokralainen pystyisi kunnolla tutustumaan tilaan jo nettisivustolla vaikkapa virtuaalitodellisuuslasien avulla? Turhilta käynneiltä säästyttäisiin ja sopiva tila löytyisi nopeammin. 

Sopivan tilan löytymistä voisi myös edistää, mikäli tilassa vieraillessaan vuokralainen voisi katsella mahdollisia remonttivaihtoehtoja kännykän ja lisätyn todellisuuden, eli AR-teknologia avulla. Kun mieleinen tila on löytynyt, niin käteväähän olisi, mikäli pystyisi suoraan netissä hahmottelemaan ja tilaamaan remontit ja sisustuksen. Netissä voi jo rakentaa haluamansa auton, miksei siis toimistoakin?

Digitalisoituvat ympäristöt mahdollistavat myös uudenlaisten palvelujen tarjoamisen vuokralaisille. Esimerkiksi kauppakeskuksissa voitaisiin kerätä tietoa siitä, missä, miten ja mihin aikaan ihmiset liikkuvat ja käyttäytyvät. Tuota tietoa puolestaan voidaan hyödyntää vuokrausasteen parantamisessa.  

Samaan aikaan rakennuksen erilaisten sensoreiden keräämän datan kautta voidaan esittää ja optimoida esimerkiksi sisäilman laatua ja energiankulutusta. Näin varmistetaan, että vuokralaiset saavat tilasta kaiken irti ja pystyvät työskentelemään tehokkaasti. 

Mikäli digitalisaation luomat mahdollisuudet kiinnostavat, ota yhteyttä. Esittelemme mielellämme jo olemassa olevia ratkaisuja ja ideoimme uusia. 

Mitä vuokralaiset juuri nyt tiloiltaan kaipaavat?

Tutkimme hiljattain uusia toimitiloja etsivien yrityksien tarpeita. Mikäli toimitiloja etsivien yrityspäättäjien mielipiteet kiinnostavat, lataa tutkimustulokset tästä.

Petteri Heino
Petteri Heino
Myyntijohtaja
Opas kertoo digitalisaation vaikutuksista kiinteistöihin. Miten alennat energiankulutusta ja…

Opas kertoo digitalisaation vaikutuksista kiinteistöihin. Miten alennat energiankulutusta ja parannat olosuhteita digitaalisten ratkaisujen avulla? 

Lataa maksuton opas

 

Aiheeseen liittyvät muut sisällöt