Lauri Niskakangas,
13.02.2023
Kiinteistöt

Suuryritysten energiakatselmukset vuonna 2023: huomioi nämä 3 asiaa

Energiakatselmus on monille suuryrityksille jälleen ajankohtainen vuonna 2023. Lakisääteisestä katselmuksesta on parhaimmillaan suuri hyöty sekä kiinteistön kestävyyden että kustannustehokkuuden parantamisessa. Kannattaa siis ottaa huomioon nämä kolme seikkaa, kun suunnittelet yrityksesi seuraavaa energiakatselmusta.

1. Energiakatselmus on pakollinen suuryrityksille

Energiakatselmus on vuodesta 2015 alkaen ollut pakollinen suuryrityksille, joiden

  • henkilöstömäärä on yli 250 tai
  • vuosiliikevaihto on yli 50 milj. € ja tase yli 43 milj. €.

Energiakatselmus tulee tehdä neljän vuoden välein. Monissa yrityksissä katselmus on suoritettu ensimmäisen kerran 2015 ja toisen kerran vuonna 2019. Näille yrityksille – sekä yrityksille, jotka ovat hiljattain kasvaneet suuryrityksen mittoihin – energiakatselmus taas ajankohtainen vuoden 2023 aikana.

Lue, mitä opimme vuoden 2019 katselmuksista.

On hyvä huomata, että velvoite ei koske yrityksiä, jotka ovat esimerkiksi liittyneet energiatehokkuussopimukseen ja ottaneet käyttöön ETJ+-energiatehokkuusjärjestelmän.

2. Energiakatselmus paljastaa säästökohteet

Energiakriisi on osoittanut, että energian säästötoimenpiteet ovat tärkeitä myös muista kuin ympäristösyistä. Jokainen yritys ja kiinteistö voi omalta osaltaan vaikuttaa energian riittävyyteen parantamalla omaa energiatehokkuuttaan. Samalla pienenevät tietysti myös sähkö- ja lämmityslaskut.

Energiakatselmus kertoo, missä asioissa yrityksesi onnistuu ja missä on vielä varaa optimoinnille. Vuonna 2019 tekemiemme energiakatselmusten yhteenlaskettu säästöpotentiaali oli noin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Yhteenlaskettu energiansäästö yrityksissä oli 60 GWh vuodessa, eli noin 3 000 tavanomaisen omakotitalon vuosikulutuksen (20 000 kWh) verran.

Kyseessä eivät siis olleet pienet summat, ja energian hinnan noustessa säästötkin vain suurenevat. Katselmuksessa käsiteltäviä teemoja voivat olla esimerkiksi:

  • hukkalämpö
  • valaistus
  • kiinteistön ilmanvaihdon energiatehokkuus
  • jäähdytysjärjestelmän tehokkuus.

Usein yhteen kohteeseen suunniteltuja säästötoimenpiteitä voidaan hyödyntää myös muissa yrityksen kiinteistöissä.

3. Osaava kumppani viitoittaa tien kohti kestävää ja kustannustehokasta tulevaisuutta

Asiantuntijoillamme on tarvittavat pätevyydet energiakatselmuksen ja -analyysien tekemiselle. Lisäksi pystymme kiinteistötekniikan ja energiajohtamisen asiantuntijoina kertomaan, miten kiinteistösi voidaan optimoida toimimaan energia- ja kustannustehokkaasti.

Energiahankkeet saavatkin usein alkunsa energiakatselmuksesta, koska se luo oivan pohjan energiatehokkuuden kehitystyölle. Vuonna 2019 tehtyjen energiakatselmusten yhteydessä laskimme, että katselmuksen pohjalta tehtyjen investointien takaisinmaksuaika on keskimäärin vain 5 vuotta.

Energiatehokkuuden parantamiseen tähtääville hankkeille voi saada valtion myöntämää energiatukea. Suunnittelun ja toteutuksen lisäksi asiantuntijamme tukevat sinua tarvittaessa hankkeiden hallinnollisessa ja taloudellisessa läpiviennissä, kuten energiatukien hakemisessa ja maksatukseen liittyvissä asioissa.

Onko energiakatselmus ajankohtainen sinun yrityksellesi?

Jos energiakatselmus kolkuttelee ovella, ota yhteyttä meihin. Kerromme, miten katselmus kannattaa toteuttaa, ja miten saat siitä parhaan mahdollisen hyödyn irti.

Tutustu asiakkaisiimme