Energiaomavarainen Äänekosken jäähalli on Suomen energiatehokkain

 
Lumihiutale-ikoni

Alhaiset käyttökustannukset
Ympärivuotisen jäähdytyksen ja lämmityksen käyttökulu alle 3€/h

 

Energia-ikoni

Energiansäästölle
asetetut tavoitteet ylitettiin parhaimmillaan
kaksinkertaisesti kohteissa

Euro-ikoni

n. 50 000€
Vuosittainen säästö kustannuksissa

 Äänekoskelle toteutettiin tavoitteena ”maailman energiatehokkain jäähalli”. Kunnianhimoiset tavoitteet vaativat kunnianhiomoisia ja sitoutuvia urakoitsijoita. Energia-asiat on kaikkien meidän yhteisiä. Kannattaa olla ennakkoluuloton ja uskoa ammattilaisuuteen.

Antti Virmanen, Toimitusjohtaja

 

Tavoitteet

  • Asiakkaan tavoitteena oli rakentaa energiaomavarainen ja edeltäjiään ympäristölle turvallisempi jäähalli. Jäähallin energiaomavaraisuustavoite hyödyttää myös muita - halli ei ainoastaan kuluta, vaan myös tuottaa energiaa.
  • Hallin jäähdytysaineeksi valikoitui ympäristöystävällinen hiilidioksidi, eli CO₂. 
  • Caverion valikoitui hankkeen kumppaniksi aiemman CO₂- jäähalliosaamisen ansiosta.Kuvassa Äänekosken jäähalli ulkoa.
200923143605_jhallisisltpieni.jpg

Ratkaisut

  • Suunnittelimme ja toteutimme hallin ratakylmä-, lämmöntuotanto-, maalämpö-, sekä automaatiojärjestelmät.
  • CO2-toimisen energiajärjestelmän sekä energia-automaation ansiosta, jäähallin käyttökulu on 5 kertaa pienempi kuin normaalissa jäähallissa. Jäähallin ollessa toiminnassa vuoden ympäri, säästöä syntyy n. 50 000 € vuodessa.
  • Etäkäyttöinen iTOP jäähdytysautomaatio -optimoi jäähdytyksen energiankulutusta sekä minimoi hallin elinkaarikustannuksia. Etäyhteyden ansiosta, jopa 80 % vikatilanteista voidaan ratkaista nopeasti etänä, ilman kalliita päivystyskäyntejä.
  • Jäähallin jäähdytyksestä syntynyt lauhdelämpö otetaan talteen ja ohjataan läheisiin rakennuksiin, kuten viereiseen uimahalliin ja kouluun. Tekniset ratkaisut huolehtivat, ettei halli ainoastaan kuluta energiaa vaan myös tuottaa sitä mm. aurinkopaneelien avulla.
  • Yhteinen matka jatkuu myös projektin jälkeen. Jäähallin energiankulutusta optimoidaan energiaseurannan ja optimointipalveluiden avulla.
 

Haluasitko kuulla lisää?

Jätä yhteydenottopyyntö

 

Tutustu asiakkaidemme kokemuksiin

 

Katso myös