Helsingin kaupungin palvelurakennuksille lisää energiatehokkuutta ESCO-hankkeilla

 
Kuvassa lehti-ikoni.

Tavoitteena
hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä

Energia-ikoni

Energiansäästölle
asetetut tavoitteet ylitettiin parhaimmillaan
kaksinkertaisesti kohteissa

Kuvassa uusiutuva energia-ikoni.

1700 MWh vuosisäästö
vastaa 85 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista kulutusta

 Kiinteistöjen energiatehokkuutta parantavilla toimenpiteillä on iso merkitys, sillä Helsingin kaupungin palvelurakennukset kuluttavat huomattavasti energiaa kaupungin mittakaavassa. ESCO-hankkeen toimenpiteillä saatiin vähennettyä lämmön- ja sähköenergian kulutusta ja siten leikattiin myös niistä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.


Johtava energia-asiantuntija Jukka Huikari, Helsingin Kaupunki 

 

Tavoitteet

  • Energiankäyttöä Liikuntamyllyssä Myllypurossa ja kalliosuojassa Pohjois-Kontulassa haluttiin tehostaa ja vähentää kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjä. Hankkeen taustalla olivat osaltaan Helsingin kaupungin tavoitteet hiilineutraaliudesta vuoteen 2030 mennessä.
  • Kiinteistöissä haluttiin uusia myös vanhentuneita talotekniikkajärjestelmiä ja vähentää siten korjausvelkaa. Uudet järjestelmät mahdollistavat energiansäästön lisäksi paremman sisäolosuhteiden hallinnan ja kiinteistöjen liittämisen jatkossa kysyntäjoustomarkkinaan.
Kuvassa Helsingin liikuntamylly
Kuvassa sählyä pelaava poika.

Ratkaisut

  • Liikuntamyllyn ja Pohjois-Kontulan kalliosuojan energiatehokkuutta parannettiin uusimalla ilmanvaihtoa ja muita talotekniikkajärjestelmiä. Kaukolämmön rinnalle otettiin käyttöön uusiutuvaa energiaa rakentamalla energiakaivot viilennystä ja lämmitystä varten. Kiinteistöihin tuotiin älykkäitä ja energiatehokkaita lämmityksen ja ilmanvaihdon ohjauksia, lisäksi kiinteistöt liitettiin etähallintaamme.
  • Molemmat uudistukset toteutettiin ESCO-energiansäästösopimuksella, jonka myötä takasimme säästön ja vastasimme kiinteistöjen energiatehokkuudesta koko kahdeksanvuotisen sopimuskauden ajan.
  • Hankkeen tulokset ovat olleet erittäin lupaavia: molemmissa kohteissa ylitettiin energiansäästölle asetetut tavoitteet sähkön ja lämmön osalta parhaimmillaan kaksinkertaisesti tai yli ensimmäisen seurantavuoden aikana.
  • Olemme jatkaneet Helsingin kaupungin kanssa yhteistyötä ESCO-hankkeessa, jossa parannamme Puistopolun ja Torpparinmäen peruskoulujen sekä Vaahteramäen päiväkodin energiatehokkuutta. Tavoitteena on säästää kohteissa energiaa noin 1700 MWh per vuosi, joka vastaa 85 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista kulutusta. Säästöä aiempaan nähden on odotettavissa noin 46 prosenttia.
 

Haluaisitko kuulla lisää?

Jätä yhteydenottopyyntö

 

Tutustu asiakkaidemme kokemuksiin

 

Katso myös