Sisäilmatutkimus ja rakennetutkimukset

Sisäilmatutkimus

Sisäilmatutkimus

Sisäilman laatu ja rakenteiden kunto vaikuttavat suoraan kiinteistön terveellisyyteen ja turvallisuuteen. Caverionin asiantuntijat tarjoavat kattavat sisäilmatutkimus- ja mittauspalvelut sisäilmaongelmien selvittämiseen ja rakenteiden kunnon arviointiin.

 

Sisäilmatutkimuksella tunnisteetaan rakenteelliset ja sisäilmaan liittyvät riskit – luotettavasti ja järjestelmällisesti

Epäiletkö kiinteistössäsi sisäilmaongelmia? Sisäilmatutkimus on hyvä keino päästä ongelmien juurisyyhyn.

Sisäilmatutkimus alkaa aina huolellisella tutkimussuunnittelulla, jossa määritämme yhdessä asiakkaan kanssa tutkimuksen tavoitteet ja laajuus. Tutkimussuunnitelma voi toimia myös kilpailutuksen pohjana varsinaiselle tutkimustyölle. Varsinaiset sisäilma- ja kosteustekniset kuntotutkimukset selvittävät rakenteiden ja rakennuksen nykytilan, altistumisolosuhteet sekä mahdolliset vaurio- ja kosteuslähteet.

Tutkimukset voivat liittyä sisäilmaongelman ratkaisuun, perusparannuksen suunnitteluun tai pienempiin vahinkokartoituksiin – aina asiantuntijoidemme johdolla.

Tutkimukset hoidetaan aina ammattitaitoisesti, sillä käytettävissänne on useita sertifioituja rakennusterveysasiantuntijoita (eurofins), kosteusvaurion kuntotutkijoita (FISE), kosteusmittaajia (FISE), lämpökuvaajia (eurofins). 

Lisätietoa löydät sisäilmatutkimuksia käsittelevästä blogistamme

Sisäilmatutkimuksista ilmanvaihdon kuntokartoituksiin

Sisäilman laadun mittauspalveluihimme kuuluvat muun muassa mikrobi-, VOC- ja PAH-näytteet sekä olosuhdemittaukset kuten hiilidioksidi, paine-ero ja lämpötila-kosteus. Tarjoamme myös kiinteästi asennettavia seurantalaitteita jatkuvaan mittaukseen. Ilmanvaihtojärjestelmien kuntotutkimukset, puhtauskartoitukset ja ilmamäärämittaukset täydentävät kokonaisuutta – auttaen varmistamaan järjestelmien toimivuuden, puhtauden ja energiatehokkuuden.

Lisäksi toteutamme lämpökuvauksia, ilmatiiveystutkimuksia ja merkkiainekokeita esimerkiksi uudisrakentamisen laadunvarmistukseen tai tiivistyskorjauksien seurantaan.

Monesti voi olla hankala määrittää, mistä sisäilmaongelmien juurisyytä kannattaa lähteä selvittämään.

Olipa ongelmasi millainen tahansa, autamme tavoitteiden saavuttamisessa. Oli kyseessä laaja tutkimuskokonaisuus tai sisäilmaselvitys, laadimme apunasi tutkimussuunnitelman asioiden ratkomiseksi. Tarvittaessa tutkimussuunnitelma voidaan tehdä niin kattavaksi, että sen avulla on helppo kilpailuttaa varsinainen tutkimustyö.

Mitä ovat kosteus- ja sisäilmatekniset kuntotutkimukset?


Sisäilma- ja kosteusteknisillä kuntotutkimuksilla selvitetään rakenteen tai rakennuksen nykytilaa. Selvityksiin kuuluu myös tyypillisesti altistumisolosuhteiden arviointi.

Caverionilla sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset voivat olla laajoja rakenteellisia tutkimuksia perusparannuksen lähtötiedoiksi, pienempiä vahinko- tai vauriokartoituksia tai sisäilman laadullisia selvityksiä ja mittauksia. 

Sisäilman laadun mittauspalvelut ovat yleensä osa suurempaa kokonaisuutta. Toteutamme kaikki Sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymiä mittauksia, oli sitten kyseessä mikrobinäytteet sisäilmasta, kemialliset yhdisteet, PAH, VOC tai mikä tahansa.

Lisäksi kauttamme onnistuu olosuhdemittaukset lyhyellä aikavälillä tai kiinteästi asennettavien mittareiden asennus kiinteistöön.

Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien ja laitteiden kunto selvitetään kuntotutkimuksilla. Samalla selvitetään järjestelmien soveltuvuus rakennuksen nykyisen tai rakennukselle suunnitellun käytön kannalta.

IV-kuntotutkimusmenettely liittyy usein myös rakennuksessa todetun sisäilmaongelman selvittämiseen ja sen edellyttämään korjausselvitykseen. IV-kuntotutkimus voidaan käynnistää myös rakennuksen energiatalouden parantamismahdollisuuksien selvittämiseksi. IV-kuntotutkimus täydentää ja syventää kuntoarvion ja energiakatselmuksen tuloksia ilmanvaihdon ja ilmastoinnin osalta. Kauttamme onnistuu myös ilmanvaihtojärjestelmien katsastukset, puhtaus- ja kuitukartoitukset ja ilmamäärien tarkastusmittaukset.

Lämpökuvaus on ainetta rikkomaton tutkimusmenetelmä uudisrakennusten laadunvalvontaan ja vanhojen rakennusten kuntotutkimuksiin. Toteutamme kuvauksi vuosien kokemuksella erityyppisiin kiinteistöihin.

Ilmatiiveystutkimukset ovat usein osa suurempaa kokonaisuutta. Kartoitamme rakenteiden tiiveyttä mm. lämpökameraan, merkkisavua ja merkkiainekaasuja hyödyntäen. Tyypillisiä soveltamiskohteita on mm. uudisrakentaminen tai esimerkiksi tiivistyskorjauksien laadunvarmennus.

 

Ota meihin yhteyttä

Jaakko Niskanen
Jaakko Niskanen

Unit Manager

 
 

Mitä sisäilmatutkimus tarkoittaa ja miten tutkimus suoritetaan?

Sisäilmatutkimus kattaa rakennuksen sisäilmaolosuhteiden ja rakenteiden kunnon kokonaisvaltaisen arvioinnin. Prosessi alkaa aina huolellisella tutkimussuunnittelulla, jossa määritellään tavoitteet, kuten altistusarvio tai korjaustarpeiden kartoittaminen.

Tutkimuksen alkuvaiheessa tehdään usein kattava esiselvitys sekä kenttätyötä, johon kuuluu esimerkiksi aistinvarainen tarkastus, pintakosteusmittaukset ja lämpökuvaus. Tarvittaessa tehdään myös rakenneavauksia.

Tutkimukseen sisältyy yleensä näytteenottoa ja erilaisia mittauksia, joissa tutkitaan muun muassa mikrobipitoisuuksia, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC), radonia sekä ilmanpaine-eroja. Näytteiden analysointi tapahtuu puolueettomissa laboratorioissa.

Raportoimme tulokset ja havainnot selkeästi. Raportti sisältää myös konkreettiset toimenpidesuositukset mahdollisten ongelmien korjaamiseksi.

Sisäilmatutkimuksen hinta – mistä kustannukset muodostuvat?

Sisäilmatutkimuksen hinta vaihtelee merkittävästi riippuen tutkittavan kiinteistön koosta, tutkimuksen laajuudesta ja tarvittavien näytteiden määrästä.

Muita hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa tutkimussuunnitteluun ja raportointiin käytetty työaika, kenttätyöt, laboratorionäytteiden määrä sekä mahdolliset erikoismittaukset, kuten merkkiainekokeet ja seurantamittaukset.

Laadukkaasti tehty suunnittelutyö mahdollistaa kustannusten ennakoitavuuden. Jos suunnittelussa säästetään, voidaan päätyä mittaamaan vääriä asioita tai tekemään liian vähän mittauksia, jolloin sisäilmatutkimuksen hinta saattaakin paisua huomattavasti ensimmäistä tarjousta korkeammalle. 

Milloin sisäilmatutkimus kannattaa tehdä?

Sisäilmatutkimus on erityisen tärkeä silloin, kun rakennuksessa havaitaan oireita, kuten epämiellyttäviä hajuja, kosteusvaurioepäilyjä tai käyttäjien oireilua. Lisäksi tutkimus on hyödyllinen peruskorjausten suunnittelun tueksi tai kiinteistökaupan yhteydessä varmistamaan rakennuksen kunto ja sisäilman laatu.

Rakennuksen ikä vaikuttaa myös tutkimustarpeeseen, sillä vanhemmissa kiinteistöissä riski erilaisille sisäilmaongelmille kasvaa ajan myötä.

Ennakoivalla sisäilmatutkimuksella voidaan havaita ongelmat aikaisessa vaiheessa, mikä vähentää korjauskustannuksia pitkällä aikavälillä. Tutkimuksia voidaan tehdä myös säännöllisesti osana laajempaa kuntotarkastusohjelmaa tai viranomaisten edellyttämiä tarkastuksia. 


Yksittäinen sisäilmatutkimus vai jatkuva seuranta? 

Yksittäisten sisäilmatutkimuksien sijaan nykyään hyödynnetäään paljon jatkuvaa olosuhdemittausta. Sen avulla voidaan havaita mahdolliset sisäilmaongelmat nopeammin, jolloin niiden syyn selvittäminen on usein myös helpompaa. Näin pystytään ennaltaehkäisemään suurempia haittoja.  

Lisätietoa aiheesta löydät Kiinteistöjen sisäilmatutkimuksista jatkuvaan ylläpitoon! -webinaaritallenteesta

Tutustu myös sisäilman mittaamiseen

Miksi valita sisäilmatutkimus Caverionilta?

Caverion tarjoaa luotettavaa ja ammattitaitoista sisäilmatutkimuspalvelua sertifioitujen asiantuntijoiden toimesta. Henkilöstöömme kuuluvat muun muassa FISE- ja EUROFINS-sertifioidut rakennusterveysasiantuntijat, kosteus- ja sisäilmaekspertit sekä lämpökuvaajat. Palvelumme kattavat laajan valikoiman tutkimusmenetelmiä, joiden avulla löydämme nopeasti ja tarkasti sisäilmaongelmien aiheuttajat.

Riippumattomuus ja läpinäkyvyys ovat toimintamme perusta: tutkimukset suoritetaan erillään muista palveluista, ja tulosten luotettavuus varmistetaan kansallisella valvonnalla sekä akkreditoinneilla.

Yhteistyömme on avointa ja sisältää säännöllisen raportoinnin ja selkeät toimintasuositukset. Näin varmistamme, että sinulla on aina ajantasainen tieto kiinteistönsä sisäilman laadusta ja tarvittavista toimenpiteistä.

 

Tutustu asiakkaidemme kokemuksiin

 

Lue lisää blogistamme