Teknologia ja digitaaliset ratkaisut kehittyvät huimaa vauhtia, ja niitä hyödynnetään työympäristöissä yhä enemmän
Petteri Heino,
05.06.2019
Kiinteistöt

Teknologia palvelemaan työympäristöä

Teknologia ja digitaaliset ratkaisut kehittyvät huimaa vauhtia, ja niitä hyödynnetään työympäristöissä yhä enemmän. Tekniikka ei kuitenkaan itsessään tee autuaaksi. Aidosti älykkäässä työympäristössä tekniikan ympärille rakennetaan palveluita käyttäjien arjen parantamiseksi.

Caverionin Vapaalan pääkonttorilla keskiössä ovat ihmiset: kaikki kiinteistön työntekijät ja vierailijat. Rakensimme heidän työpäiviensä kulkua siivittämään lukuisia teknisiä ratkaisuja, joihin törmää heti parkkipaikalle ajaessa. Tekniikka auttaa myös kiinteistöstä huolta pitäviä kiinteistö- ja toimitilapäälliköitä näkemään tarkemmin, mitä rakennuksessa tapahtuu ja heidänkin työpäivänsä sujuvat jouhevammin.

Vierailijat olivat yksi tärkeimmistä kohderyhmistä, kun uutta työympäristöä lähdettiin suunnittelemaan. Halusimme luoda vaikuttavan vierailijakokemuksen ja näyttää vieraillemme kiinteistötekniikan mahdollisuuksia mahdollisimman läpinäkyvästi. Teknologiaa kohdataankin heti sisääntuloaulassa. Virtuaalivastaanoton avulla pääkonttorimme vierailijat voivat rekisteröityä sisään omatoimisesti tabletilla ja saavat samalla tulosteena verkkotunnukset.

Tablettien avulla voidaan myös tarkastella virtuaalisesti rakennetun ympäristön yksityiskohtia. Vapaalan pääkonttori on kokonaisuudessaan 3D-mallinnettu, ja tabletilla vierailija näkee seinien sisältä löytyvää tekniikkaa. Tämä ”röntgenkatse” helpottaa kummasti vianmäärittämistä tarpeen niin vaatiessa. Tabletti toimii myös navigaattorina, joka vie vierailijan perille oikeaan paikkaan. Kiinteistön 3D-mallinnuksen ei ole tarkoitus vain ällistyttää, vaan se tulee olemaan arkipäivää kiinteistöjen suunnittelussa vain muutamassa vuodessa.

Miten teknologia parantaa työympäristön olosuhteita?

Matkalla kokouskeskukseen vierailija näkee vilauksen myös pääkonttorin talotekniikan sydämeen, valvomoon. Valvomosalin lukuisilla ruuduilla seurataan ja hallitaan ympäri Suomea sijaitsevien kiinteistöjen tuottamaa dataa. Paras hyöty tekniikasta nimittäin saadaan, kun siitä saatava data koostetaan yhteen Caverion Drive -alustalle analysointia ja jatkokehitystä varten.

Valvomon ruuduilla pyörivä data vaikuttaa konkreettisesti myös vierailijan palaverikokemukseen. Esimerkiksi neuvotteluhuoneeseen asennetut anturit tarkkailevat tilan ilmanvaihtoa. Jos hiilidioksiditaso alkaa kokouksen mittaan nousta korkeaksi, nostaa SmartClima-moduuli ilmanvaihdon tehoa. Ajatus kulkee taas hieman helpommin.

Sen lisäksi että Vapaalassa palaveripresentaation saa langattomasti neuvotteluhuoneen näytölle vierailijan omalta tietokoneelta, neukkareiden ja kerrosten näyttöihin voidaan helposti ohjata haluttua tietoa vaikkapa pelastussuunnitelmasta tai huoltotöistä. Valaistuksen eri tasoja voidaan tarpeen mukaan säätää automaatiolla kulloisenkin käyttötarkoituksen mukaisesti.

Järjestelmien yhteispeli takaa parhaat hyödyt

Vapaalassa olosuhteista huolehtii hurja määrä tekniikkaa. Anturit tarkkailevat muun muassa lämpötilan säätöjä, valaistusta ja tilojen käyttöastetta. Lisäksi dataa voidaan kerryttää muun muassa kulunvalvonnasta, energiankäytöstä tai vaikka ruokalan jonon pituudesta. Data valjastetaan ylläpitämään laadukkaita olosuhteita, saavuttamaan hiilineutraalius ja mahdollistamaan käyttäjäystävälliset palvelut. Esimerkiksi kokouskeskuksessa seurataan meluisuusastetta optimaalisen työrauhan takaamiseksi.

Kaikkien teknisten järjestelmien keskusteleminen keskenään on olennaisen tärkeää hyötyjen saavuttamiseksi. Esimerkiksi tilanvaraus hoituu mobiilisovelluksen tai neukkareiden ovipaneelien kautta. Molemmissa on antureiden tuottama reaaliaikainen tieto tilojen käytöstä. Jos neukkarivaraus sattuukin päättymään, vaikka asiaa vielä riittäisi, vapaat neukkarit näkyvät vihreällä ja tarvittavan tilan voi varata yhdellä painalluksella.

Lounastauon lähestyessä voidaan jo ennakkoon tarkistaa kamera- tai anturitekniikan avulla, kuinka suuri käyttöaste – eli lounasruuhka – ruokalassa on ja ajoittaa oma ruokatauko ruuhkapiikin ulkopuolelle.

Talotekniikalla turvallisuutta ja energiatehokkuutta

Tekniikan ja datan avulla voidaan myös parantaa kiinteistöjen turvallisuutta ja energiatehokkuutta. Esimerkiksi Vapaalassa käytetty älykäs lukitusjärjestelmä mahdollistaa erilaisten roolien määrittämisen avainten haltijoille, joiden kautta voidaan rajata oikeuksia kulkea eri tiloihin. Kun siirrytään toimitiloista koulu- ja sairaalamaailmaan, korostuu turvallisuuden rooli entisestään.

Tekniikka mahdollistaa yhtä lailla innovatiivisen sovelluskehityksen kuin huolellisen olosuhteiden ylläpidon. Tulevaisuuden työympäristön tekniikan kehityssuunta onkin selkeä: käyttäjien – olivatpa he sitten vierailijoita tai omia työntekijöitä – arjen parantaminen.

Tervetuloa tutustumaan Caverionin pääkonttoriin Vapaalaan, jossa me talotekniikan edelläkävijöinä olemme jo toteuttaneet nämä ratkaisut.

Petteri Heino
Petteri Heino
Myyntijohtaja
 

Aiheeseen liittyvät muut sisällöt