SmartClima-järjestelmän käyttöönotto voikin olla osa kiinteistön energiahanketta
Mikko Myyryläinen,
03.04.2019
Kiinteistöt

SmartClima parantaa kiinteistön energiatehokkuutta ja sisäilman laatua

Kun kaikki tarvittava talotekniikka rakennetaan samaan moduuliin, asennustyöt työmaalla käyvät vaivattomammin ja kustannukset pysyvät kurissa. Caverionin kehittämä SmartClima-järjestelmä helpottaa sekä työmaan arkea että elinkaaren aikaista ylläpitoa.

Perinteisesti kaikki kiinteistössä tarvittava tekniikka rakennetaan erikseen. Lämmitys, jäähdytys, ilmanvaihto, valaistus ja rakennusautomaatio vaativat omat laitteensa ja urakoitsijansa. Välillä voikin näyttää siltä, että työmaalla on asentajia jonoksi asti. Kustannuksia syntyy, ja järjestelmien yhteistoiminnassa syntyy helposti ongelmia.

Caverionin kehittämässä SmartClima-järjestelmässä lämmitys, jäähdytys, ilmanvaihto ja valaistus yhdistyvät samaan moduuliin. Kattoon ripustettava säteilijämoduuli taas kytketään kiinteistön lämmitys-, jäähdytys- ja ilmanvaihtojärjestelmiin. Järjestelmän patentoitu ratkaisu hyödyntää koko moduulin pinta-alaa ja johtaa säteilylämpöä ja jäähdytystä suurten led-valaisimien läpi. Kehitysprojektin tavoite olikin harpata talotekniikan tulevaisuuteen ja yhdistellä tekniikoita ennakkoluulottomasti.

Energiatehokkuusvaatimusten myötä kiinteistöjen eristys ja ikkunoiden lämmönläpäisykertoimet ovat parantuneet huimasti. Niinpä suuriakin kiinteistöjä voidaan lämmittää säteilylämmöllä kustannustehokkaasti. Jäähdytys sen sijaan on haasteellisempaa suurten ikkunapinta-alojen ja sisäisten kuormien takia – tästä johtuen rakennusten sisäkatot täyttyvät isoista säteilijäpinnoista.

SmartCliman patentin ansiosta valaistus ja jäähdytys eivät erikseen syö pinta-alaa ja näin tuota lisäkustannuksia. Järjestelmä tuottaa jopa 30 prosenttia enemmän lämmitys- ja jäähdytystehoa verrattuna perinteisiin järjestelmiin, kun tarvittava säteily ohjataan valaisinpinnan läpi. SmartClima-järjestelmän käyttöönotto voikin olla osa kiinteistön energiahanketta.

Vaivalloinen asennusvaihe kuuluu menneisyyteen

SmartCliman kehityksessä on mietitty myös työmaan arkea käytännönläheisesti. Moduuli asennetaan kahdessa vaiheessa: kevytrakenteinen säteilijän runko tuodaan ensin työmaalle valmiina elementtinä. Kun runko on kiinnitetty ja pölyisimmät rakennusvaiheet ovat ohi, voidaan tekniset elementit asentaa pölyttömästi ja rauhassa, ilman rikkoutumisvaaraa. Lämmitys- ja jäähdytysputkistot, ilmanvaihto ja valaistus liitetään runkoon pikaliitoksin ja pannoin, mikä tekee asennuksesta vaivatonta.

Pikaliitoksilla kiinnitettävät elementit helpottavat myös SmartClima-moduulin huoltoa. Kaikki huollettavat komponentit löytyvät yhden tekniikkalevyn takaa. Sen lisäksi järjestelmä pitää osittain itse huolta itsestään: moduulin kautta kulkeva ilmanvaihto viilentää sen suuria led-valaisimia. Patentoitu teknologia pidentää valaistuksen elinkaarta ja parantaa sen energiatehokkuutta.

smartclima.jpg


Muokkautuva ratkaisu sopii monenlaisiin kiinteistöihin

SmartClima-moduulit on kehitetty ajatellen niin yksityistä kuin julkistakin rakentamista, kuten kouluja päiväkoteja tai toimistorakennuksia. Moduuli on hyvin muuntojoustava: suorakaiteen muotoiset valaisinaukot voidaan toteuttaa yhtä hyvin pyöreinä tai ovaalin muotoisina, tai vaikka halutulla logolla. Onkin enemmän arkkitehdin silmästä kiinni, missä moduulia voi käyttää – tekniikka toimii yhtä hyvin esimerkiksi hotellirakentamisessa.

Ulkomuodon lisäksi moduuli on muuntautumiskykyinen myös teknisiltä ominaisuuksiltaan. Siihen voidaan tarpeen mukaan asentaa esimerkiksi infrapuna-anturit mittaamaan huoneen lämpötilaa, tai läsnäolotunnistin säätelemään valaistuksen ja ilmanvaihdon käyttöä.

Caverionin pääkonttorilla Vantaan Vapaalassa pilotoitu SmartClima-järjestelmä helpottaa työmaan arkea jo asennusvaiheessa. Ennen kaikkea se tehostaa kiinteistön lämmitystä ja jäähdytystä koko kiinteistön elinkaaren ajan.

Jos tulevaisuuden talotekninen kokonaisjärjestelmä SmartClima herätti mielenkiintosi, esittelen ratkaisua ja sen käyttömahdollisuuksia mieluusti tarkemmin.

Mikko Myyryläinen
Mikko Myyryläinen
Johtava asiantuntija, talotekniikka, Caverion Suomi
 

Aiheeseen liittyvät muut sisällöt