Kuopion Kuntolaaksossa elinkaarimallilla ennustettavuutta liikuntapaikkarakentamiseen

 

Elinkaarihanke
Vastaamme kiinteistöjen teknisestä huollosta ja kunnossapidosta 20-vuotisella palvelujaksolla elinkaarimallin mukaisesti

Modernit uimahallipuitteet
10 metrin hyppytorneineen ja nykyaikaisine tekniikoineen

Urheiluhallien energia-kulutukset synergiassa
jäähallin jäähdytyksestä energiaa uimahallin lämmittämiseen.

 Elinkaarimalli on soveltunut hyvin meille. Me tiedämme kuka tekee ja mitä tekee. Caverion on hoitanut asiat hyvin. Meidän ei tarvitse olla laitoshuollon ammattilaisia, vaan voidaan luottaa siihen, että Caverionilla löytyy ammattitaito siihen.  

Ilja Venäläinen, Kuopion kaupungin liikuntapaikkasuunnittelija.

 
 

Elinkaarimallilla ennustettavuutta liikuntapaikkarakentamiseen

Kuopion Kuntolaaksoon on rakennettu jäähallin, uimahallin ja parkkitalon yhdistelmä, jonka toteutti YIT-Caverion-konsortio. Kokonaisuudessa toteutetaan niin sanottua elinkaarimallia, jossa Caverion yhteistyökumppaneineen huolehtii myös ylläpidosta 20 vuoden ajan.

Kuopion Niiralan vanha, yli 50-vuotias uimahalli alkoi olla käyttöikänsä päässä. Lähistöllä sijaitsevaan jäähalliin kaivattiin myös uutta, joten Kuopion kaupunki aloitti selvitystyön uuden uimahallin rakentamisesta. Hankkeessa päädyttiin rakentamaan uudisrakennuksena uimahalli vanhan jäähallin yhteyteen, ja jäähallille tehtiin peruskorjaus ja laajennus. Kompleksin pysäköintitarpeita helpottamaan rakennettiin myös 350-paikkainen pysäköintitalo samaan yhteyteen.

Julkisen hankintalain mukaan järjestetyn kilpailutuksen voitti YIT:n ja Caverionin yhteistarjous. Caverion vastasi rakentamisvaiheessa taloteknisestä suunnittelusta ja kokonaistoimituksesta sekä 20-vuotisella palvelujaksolla kiinteistöjen teknisestä huollosta ja kunnossapidosta elinkaarimallin mukaisesti.

Auki yleisölle aikataulussa

Uusi uimahalli saatiin avattua yleisölle elokuussa 2020, päivälleen suunnitellussa aikataulussa. Kuopion kaupungille tilojen luovutus tapahtui joitakin viikkoja aiemmin, jotta he ehtivät saamaan omat järjestelynsä kuntoon ennen kuin yleisö pääsi sisään.

– Yhteistyö Caverionin henkilöstön kanssa on päivittäistä. Pieniä korjauksia, huoltotöitä, normaalia arjen pyörittämistä. Yhteinen sävel tekemiseen on löytynyt hyvin, kiittelee liikuntapaikkapalveluiden yksikön työnjohtaja Antti Riekkinen.

Riekkisen vastuulla on koko Kuntolaakson kompleksin arjen pyörittäminen. Hän oli myös entisessä uimahallissa samassa virassa.

– Täällä on aika paljon tuttuja henkilöitä töissä, vanhalla uimahallilla olleita kaupungin laitoshuoltajia siirtyi Caverionille. Se on helpottanut muutosta, Riekkinen kertoo.

Kuntolaakson uimaallas

Tutustu ensimmäisen vuoden tapahtumiin Kuntolaaksossa blogeistamme

Kuopion uimahallikuva

"Vuoropuhelu pelasi koko ajan"

Venäläinen hymyilee katsellessaan ihmisiä uimaradalla. Hänen mukaansa parasta on nähdä liikkujien tulevan valmiiseen halliin ja saavan niitä elämyksiä mitä ovat tulleet hakemaan.

– Tämä on se syy, minkä takia minä näitä hommia teen, Venäläinen nyökkää.

Venäläinen on ollut mukana projektin alusta asti lukuisissa palavereissa. Projektissa oli monta vaihetta ja sitä vielä vaiheistettiin jäähallin käytöstä riippuen. Talvikausi piti jäähallin osalta rauhoittaa, kun siellä piti päästä pelaamaan jääkiekkoa.

– Olihan siinä monta mutkaa matkassa, mutta vuoropuhelu pelasi hyvin koko ajan. Pystyimme aina pienissä tiukoissa paikoissa juttelemaan ne auki ja saimme asiat eteenpäin. Omalta osaltani voin ainakin sanoa, että olen tyytyväinen tähän yhteistyöhön mitä meillä on ollut, Venäläinen kiittelee.

Yhteiseen hiileen puhaltamista

Kohteessa on Caverionilla iso vastuu siitä, että tilat ovat turvalliset ja puhtaat käyttäjille. Uimahallissa toki tärkein on se, että vesi on puhdasta ja turvallista.

Monen toimijan yhteistyötä helpottamaan perustettiin heti alkuvaiheessa Kuntolaakso-tiimi, jossa on osanottajina jokaisen kiinteistössä toimivan tahon edustaja.

– Tiimi kokoontuu kahden viikon välein, ja tapaamisissa käydään läpi tulevat tapahtumat, saapuneet asiakaspalautteet ja koitetaan yhdessä puristaa paras mahdollinen lopputulos aikaan, Riekkinen kertoo.

Kävijäennätykset uusiksi

Kaupunkilaisten keskuudessa uimahalli on otettu ilolla vastaan. Onhan kyseessä yksi Suomen hienoimmista uimahalleista 10 metrin hyppytorneineen ja nykyaikaisine tekniikoineen.

– Nyt ollaan oltu reilu puoli vuotta auki, ja vanhan hallin kävijämäärät ovat paukkuneet ihan reilusti. Tosi hienosti on mennyt vaikeasta ajasta huolimatta, Riekkinen hehkuttaa.

 

Haluaisitko kuulla lisää?

Jätä yhteydenottopyyntö

 

Katso myös

 

Tutustu asiakkaidemme kokemuksiin