• Syvälahden monitoimitalon ulkoalue
 • Syvälahti_opetustila_caverion
 • Syvälahti_aula_caverion
 • Syvalahti_kirjasto_caverion

Syvälahden monitoimitalo, Turku, Suomi

Caverion hoiti projektin ammattimaisesti alusta loppuun toteuttaen hankkeen tavoitteiden mukaisesti. Jaakko Laaksonen, Turun kaupungin Tilapalvelukeskuksen kiinteistöpäällikkö

On hyvä pitää mielessä koko prosessin ajan, että tilat suunnitellaan ja tehdään käyttäjille. Siksi onnistumisen edellytys on käyttäjien aktiivinen osallistuminen toteutusprosessiin. Yhdessä tekeminen on onnistumisen avain. Jarmo Salo, Syvälahden koulun rehtori

Turkuun allianssimallilla keväällä 2018 valmistuneessa Syvälahden monitoimitalossa on tilat noin 800 peruskoululaiselle, 140 päiväkotilapselle, kirjastolle, kouluterveydenhoidolle, nuorisolle ja neuvolatoiminnalle. Toiminta alkoi syksyllä 2018.

Palvelut

 • Projektin toteutus

Järjestelmät ja tuotteet

 • Sähköistys
 • Turvallisuus
 • Lämmitys, vesi ja viemäri
 • Ilmanvaihto ja ilmastointi
 • Informaatio- ja viestintäteknologia
 • Automaatio

Asiakkaat

 • Kiinteistöjen käyttäjät - Liikunta ja kulttuuri

Käyttötarkoitus

Haaste

Syvälahden monitoimitalo toteutettiin allianssimallilla, jossa kaupunki, urakoitsijat ja käyttäjät vastasivat yhdessä projektin suunnittelusta ja rakentamisesta. Turvallisuus ja terveellisyys sekä tilojen muunneltavuus eri käyttäjäryhmille olivat kaiken suunnittelun lähtökohta. Tulevaisuuden oppimis- ja kasvatusympäristöön haluttiin muunneltavat, monikäyttöiset ja tehokkaat tilat. Tilojen tulevat käyttäjät olivat aktiivisesti mukana suunnittelussa koko prosessin ajan.

Ratkaisut

Monitoimitaloon tehtiin tilat päiväkodille, yhtenäiskoululle, kirjastolle, nuorisotilalle, kouluterveydenhuollolle sekä neuvolalle. Näiden erilaisten tilojen yhteensovittaminen ei olisi onnistunut ilman allianssiosapuolten erinomaista yhteistyötä. Hanke toteutettiin siten, että asiantuntijat työskentelivät yhdessä, informaatio oli avointa ja asiantuntijat kokivat tilaajan olevan aktiivisesti läsnä hankkeessa. Työmaahenkilöstö käytti tabletteja ja mobiilisovellusta työturvallisuuden ja laadun raportointiin ja myös tietomallinnusta hyödynnettiin rakentamisessa ja sekä työn visualisoinnissa.

Hanke toteutettiin allianssiurakkana, jossa Caverion oli yksi osapuolista. Allianssin osapuolina toimivat Visible (NCC Suomi Oy ja Caverion Suomi Oy), Verstas Arkkitehdit Oy sekä Turun kaupunki.

Caverion vastasi monitoimitalon talotekniikan toteuttamisesta, mikä käsitti projektin toteutuksen sekä talotekniikan suunnittelun ohjauksen. Talotekniikan kokonaistoimitus sisälsi lämmitys-, vesi- ja viemäri-, ilmanvaihto- ja ilmastointi-, jäähdytys- ja sähköistys- ja automaatiojärjestelmät sekä turvallisuuteen ja äänentoistoon liittyviä järjestelmiä.

Terveellinen ja turvallinen rakennus

Vuoden 2018 energiatehokkuusvaatimusten mukainen ilmastointi varmistaa tilojen hyvän sisäilman. Rakennusta lämmitetään kaukolämmöllä ja maalämmöllä, jonka lisäksi osaa tiloista myös jäähdytetään maalämmöllä. Yhteistyönä valituissa materiaaleissa korostui turvallisuus ja terveellisyys: esimerkiksi kiinteistön alimman kerroksen lattiamateriaaliksi valittiin muovimaton sijasta kivi. Kivi yhdessä lattialämmityksen kanssa pitää lattiat kuivina ja hengittävinä.

Säädettävä ja ulkovaloon reagoiva led-valaistus on energiatehokas ja antaa miellyttävän työskentelyvalaistuksen tiloihin. Sisä- ja ulkotiloissa on kattavat turvallisuusjärjestelmät: ovien lukitus- ja kulunvalvontajärjestelmä, laadukas piha- ja sisätilavalaistus sekä kameravalvonta.

AV-tekniikka tukee kehittynyttä oppimisympäristöä

Opetustilojen tieto- ja viestintäteknologia suunniteltiin energiatehokkaaksi ja helppokäyttöiseksi. Liikuteltavat näytöt mahdollistavat tilojen muovaamisen erikokoisille ja erilaisille opetusryhmille. Opettaja pystyy osallistumaan opetukseen langattomia apuvälineitä, esimerkiksi tabletteja käyttämällä. Käytössä ovat myös 55 – 86” näytöt ja 4K-resoluutio. Osa näytöistä on integroitu kaappeihin, jolloin työtasot jäävät vapaiksi muuta työskentelyä varten.

Aulan langattomasti operoitava audiovisuaalinen tekniikka muuntuu käyttötarkoituksen mukaan ja mahdollistaa niin pienten kuin isojenkin tapahtumien järjestämisen. Modulaariset ohjelmistojärjestelmät voidaan päivittää ja huoltaa osissa. Laitteet ja ohjelmistot on suunniteltu käyttäjää ajatellen.

Ajankohta 

Rakentaminen alkoi keväällä 2016 ja käyttöönotto oli vuoden 2018 syksyllä. Hankkeella 5 vuoden takuuvastuu.

Turun kaupunkikuvatyöryhmä myönsi vuoden 2018 hyvän rakentamisen palkinnon Syvälahden monitoimitalolle. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kaupunkikuvatyöryhmä jakoi hyvän rakentamisen palkinnon. Perustelujen mukaan Syvälahden monitoimitalo on onnistunut kokonaisuus, johon ovat vaikuttaneet pitkässä ketjussa moni toimija aina kaavoituksesta urakoitsijaan ja tilojen käyttäjiin asti.

Lue lisää palkinnosta

Toteutusmallina allianssi

Vuoden 2018 Turun hyvän rakentamisen -palkinto

Moderni AV-tekniikka