• Messukeskuksen iso hallitila
  • Messukeskuksen aulatilat
  • Messukeskuksen auditorio

Messukeskus, Helsinki, Suomi

Vastuullisuus on meille todella tärkeää. Saimme ensimmäisenä suomalaisena tapahtumatalona ISO14001-ympäristösertifikaatin jo vuonna 2009. Tavoitteemme on olla 110 % hiilineutraali vuonna 2029. Luotettava hiilijalanjäljen laskenta on tämän vuoksi tärkeä osa kulkuamme kohti hiilineutraaliutta. Tässä Caverion on auttanut meitä asiantuntevasti ja läpinäkyvästi. Maria Mroue, Messukeskuksen markkinointi- ja viestintäjohtaja

Messukeskus Helsinki on Suomen suurin tapahtumapaikka, jossa järjestetään vuosittain 50 ammatti- ja yleisömessutapahtumaa ja 1 000 kokousta ja kongressia. Messukeskus sai vuonna 2009 ensimmäisenä suomalaisena tapahtumatalona ISO 14001-ympäristösertifikaatin.

Palvelut

  • Asiantuntijapalvelut
  • Tekninen huolto ja kunnossapito
  • Kiinteistöjohtaminen

Käyttötarkoitus

Haaste

Vastuullisuus on Messukeskukselle todella tärkeä teema, jonka yhtenä esimerkkinä on ISO14001-ympäristösertifikaatin saaminen ensimmäisenä suomalaisena tapahtumatalona jo vuonna 2009. Kymmenessä vuodessa Messukeskus on puolittanut vedenkulutuksensa ja vähentänyt merkittävästi energiankulutustaan, ja nyt heidän tavoitteena on olla 110 % hiilineutraali vuonna 2029. 

Ratkaisu

Messukeskus valitsi Caverionin yhteiskumppanikseen hiilijalanjälkilaskentaan aikaisempien kokemuksiensa perusteella. Caverion tuottaa Messukeskukselle energiamanagerointi- ja automaatiohuoltopalveluita. 

Vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat erittäin tärkeä osa Messukeskuksen liiketoimintaa, joten ympäristötehokkuuden tarkastelussa oli hyvä lähteä liikkeelle selvittämällä ensin Messukeskuksen toiminnan nykytila. Tämän tarkastelun tulosten pohjalta rakennettiin pitkän aikavälin suunnitelma, jossa toteutetaan erilaisia CO2-päästöjä vähentäviä tekijöitä, esimerkiksi parannetaan kiinteistön energiatehokkuutta ja lisätään kierrätystä.

Messukeskukselle määritettiin kesän 2019 aikana kiinteistön käytönaikainen hiilijalanjälki. Hiilijalanjälkilaskennalla pyrittiin selvittämään lähtötaso Messukeskuksen ylläpidon CO2-päästöille. Hiilijalanjäljessä huomioitiin muun muassa energiankäytön ja jätehuollon vaikutus kiinteistön ylläpidon hiilitaseeseen.

Caverionin toteuttama ympäristökatselmus antoi kattavan kuvan Messukeskuksen toiminnan CO2-päästöistä. Päästöinventaarion tulosten avulla on helppo hahmottaa merkittävät CO2-päästöjen aiheuttajat. Kun merkittävät päästölähteet on tiedossa, on helpompi keskittyä päästöjen vähentämisen kannalta olennaisiin ja merkittäviin toimenpiteisiin.

Ajankohta

Hiilijalanjälkilaskenta toteutettiin kesällä 2019.

Lue lisää Caverionin verkkosivuilta

Kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa
Ympäristöjohtamisella vastuullisempaa liiketoimintaa
Miten kiinteistöstä tehdään hiilineutraali? Lataa opas täälta

Kuuntele podcast "Miten valtavasta Messukeskuksesta tehdään 110 % hiilineutraali?". Podcastissa vieraana Messukeskuksen markkinointijohtaja ja kiinteistöyksikön päällikkö.

Ympäristö-katselmuksella kattava kuva CO2-päästöistä