Suomen Energiaviisain Koulu - main image w logos - 16-9 - ammattikoulut.jpg
21.08.2023 Lehdistötiedote

Lapset ja nuoret rakentavat energiatehokkaita kouluja – jo yli 200 luokkaa ilmoittautunut Minecraft-kisaanSyksyllä Suomessa käynnistyy ennennäkemätön kilpailu, jossa lapset ja nuoret rakentavat kouluistaan energiaviisaampia Minecraft-pelimaailmassa. 27.9. alkavaan kisaan on kutsuttu mukaan kaikki Suomen peruskoululaiset ja nyt myös ammattioppilaitosten opiskelijat. Kilpailun takana ovat Caverion, Microsoft ja Oulun kaupunki.

Opettajat ilmoittavat luokat ja muut kouluista vapaasti kootut tiimit Suomen energiaviisain koulu -kilpailuun. Kisaan on ilmoittautunut jo yli 200 luokkaa lähes 50 paikkakunnalta ympäri Suomen, Helsingin seudulta Rovaniemen korkeudelle saakka.

”Kerrassaan mahtavaa, että koulut ovat lähteneet näin innokkaasti mukaan! Tämä on hyvä mahdollisuus lapsille ja nuorille paneutua tekijöihin, jotka vaikuttavat energiaviisaaseen rakentamiseen – monille entuudestaan tutussa ja mieluisassa Minecraft-pelissä. He ovat juuri se sukupolvi, joka toteuttaa energiamurroksen”, Caverion Suomen toimitusjohtaja Ville Tamminen sanoo.

Kilpailu auttaa lapsia ja nuoria ymmärtämään energiamurrosta ja löytämään vastuullisia ratkaisuja omasta ympäristöstään. Samalla halutaan sytyttää kipinää alan töitä kohtaan ja varmistaa, että alan osaajia löytyy Suomesta myös jatkossa.

Ammattioppilaitokset mukaan kisaan

Ammattioppilaitoksissa koulutetaan energiatehokkaan tulevaisuuden rakentajia, joten myös heidät on kutsuttu mukaan kisaamaan omassa sarjassaan. Mukana on jo ammattiopistoja Helsingistä ja Salosta.

”Tämä istuu hyvin kestävän kehityksen ja kiertotalouden periaatteisiin – energian tehokas ja järkevä käyttö tulee olemaan perustaito, jollaista me kaikki tarvitsemme tulevaisuudessa. Siksi on tärkeää, että näistä asioista puhutaan, jotta opimme ajattelemaan rakentamista enenevissä määrin myös ympäristönäkökulmasta. Aihe istuu loistavasti opetussuunnitelmaan ja valinnaiskurssimme teemaan. Peli lisää myös ymmärrystä siitä, että usein se, mikä on ekologista, on myös ekonomista”, opettaja Mika Kotilainen Stadin ammattiopistosta toteaa.

Salon seudun ammattiopistossa energiaviisautta pidetään niin ikään tärkeänä opiskelijoiden omaksua.

"Maailmassa tulee herätä siihen, että energiaa tulee käyttää viisaasti – ja meidän opiskelijamme ovat nimenomaan niitä, jotka tulevaisuudessa tulevat tekemään näitä päätöksiä sekä innovoimaan uusia ratkaisuja. Alalla tarvitaan todella paljon tämän aihealueen osaajia”, sähkö- ja automaatioalan opettaja Seija Moskajärvi Salon seudun ammattiopistosta sanoo.

Asiantuntijoilta oppimiskokonaisuus osallistujille

Olennainen osa kilpailua on oppimiskokonaisuus, jonka energia-alan asiantuntijat Caverionilta ja oppimisen asiantuntijat Microsoftilta ovat tuottaneet. Tämä opetussuunnitelman mukainen kokonaisuus tuo kilpailijoille tietoa energiaviisaan rakentamisen kannalta olennaisista seikoista. Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuritoimen STEAM-verkosto on testannut oppimateriaalin pedagogiikan näkökulmasta.

Kilpailu on käynnissä 27.9.–1.11.2023 välisenä aikana Minecraft Educationissa, joka on oppimiseen suunniteltu versio pelistä. Lisenssi löytyy lähes jokaisesta Suomen kunnasta.

Suomen energiaviisain koulu -kilpailun tulokset julkistetaan marraskuun puolivälissä. Tuomaristossa vaikuttaa suosittu Minecraft-tubettaja Beata Rodas eli Paqpa. Caverion Suomesta tuomaristoon kuuluvat toimitusjohtaja Ville Tamminen ja ryhmä energia-alan asiantuntijoita, Microsoftilta Industry Executive Vesa Äyräs ja Oulun kaupungin STEAM-verkostosta projektipäällikkö Paula Vorne. Parhaille töille on luvassa rahapalkintoja luokan yhteisiä rientoja, kuten luokkaretkiä varten.


Lisätietoja ja ilmoittautuminen kilpailuun: caverion.fi/suomen-energiaviisain-koulu/

Liitteet

Lisätietoja ja tiedotteiden tilaus

Yhteydenotot: Kaisa Korkala markkinointi- ja viestintäjohtaja, Caverion Suomi  kaisa.korkala@caverion.com, puh. 040 563 6834
Tilaa tiedotteet: