Kuva: Scandinavian Mountains Airport
08.01.2019 Artikkeli

Scandinavian Mountains Airport on modernin teknologian taidonnäyte – Ruotsiin ensimmäinen uusi lentokenttä 19 vuoteen

Scandinavian Mountains Airport on modernin teknologian taidonnäyte – Ruotsiin ensimmäinen uusi lentokenttä 19 vuoteen

Vuorten keskellä sijaitseva Scandinavian Mountains Airport on valmis ottamaan lentokoneita vastaan joulukuussa 2019. Uusi lentokenttä rakennetaan entisen Sälenin pienlentokentän alueelle Ruotsin rajojen puolelle yhdessä Norjan kanssa. Kaikki rakennettavat infrastruktuurit ovat uusia ja nykyaikaisia.

Turvallisuus keskipisteessä

”Tämä on mielenkiintoinen projekti. Olen rakentanut monta isoa rakennusta, mutta en koskaan aiemmin lentoasemaa. Lentokenttiä säännellään tarkasti yleisillä kansainvälisillä säännöksillä, jotka keskittyvät etenkin turvallisuuteen. Joten lentokentässä on paljon enemmän teknologiaa ja turvallisuusominaisuuksia kuin osasin kuvitella – useimmiten jopa kaksinkertainen määrä”, kertoo Trond Moen, joka on mukana johtamassa lentokentän rakennusprojektia.

Scandinavian Mountains Airportin alueen ilmatila on tähän saakka ollut valvomaton. Se on maailman ensimmäinen lentokenttä, johon ei rakenneta lennonjohtotornia, vaan lennonvalvonta tapahtuu RTC-etätornikeskuksen kautta.

Caverion asentaa ilmanvaihtojärjestelmän

Terminaalin rakennustyöt alkavat talvella 2018–2019.

Lentokenttä on oma pieni maailmansa, jonka väkiluku vaihtelee. Myös lentoliikenteen määrä vaihtelee eri vuodenaikoina. Koska ihmisten määrä lentokentällä päivän aikana sekä vuositasolla ei ole jatkuvasti sama, myös tarvittava ilmavirta vaatii sopeuttamista. Tämä asettaa kovat vaatimukset joustaville ratkaisulle, jotta ilma 6 000 neliömetrin terminaalissa voidaan mukauttaa käyttöasteen mukaan ja sisäilma pysyy hyvänä kuormituksesta riippumatta.

Caverion ratkaisee Scandinavian Mountains Airportin asettamat tekniset haasteet asentamalla säätöpellit, joita ohjataan läsnäolo- ja hiilidioksidiantureilla, ja mukauttamalla ilmavirtaa tiloissa olevan ihmismäärän mukaan.

”Ilmanvaihto ei ainoastaan takaa hyvää sisäilmaa, vaan se säästää myös energiaa. Lentokentällä, jossa on paljon korkeita kattoja ja suuret ilmamäärät, säästettävää riittää”, toteaa Caverion Ruotsin aluepäällikkö Fredrik Björklund.

Helpompi reitti vuoristokohteisiin

Scandinavian Mountains Airportin toimitusjohtaja Brett Weihart kertoo, että uusi lentokenttä luo helpon kulkureitin suoraan alueen ydinmaille. Sälenfjällen ja Trysil ovat Ruotsin ja Norjan suurimmat vuoristokohteet.

”Parantunut infrastruktuuri auttaa meitä ottamaan jälleen yhden askelen eteenpäin uuden ja kasvavan alueen kehityksessä. Parempi kulkureitti sekä ruotsalaisille että kansainvälisille vierailijoille tarkoittaa lisää kasvua ja työpaikkoja alueelle ja monille toimijoille mahdollisuutta kasvattaa liiketoimintaa”, sanoo Brett Weihart.

Projektin pääurakoitsija on PEAB ja loppuasiakas Scandinavian Mountains Airport AB.

Liitteet

Lisätietoja ja tiedotteiden tilaus

Tilaa tiedotteet: