31.05.2019 Artikkeli

”Miljoonien säästöt kukkarolle ja ympäristölle” – Caverion toteuttaa Kuopioon Suomen ensimmäisen hiilidioksidijäähdytteisen jäähallin

”Miljoonien säästöt kukkarolle ja ympäristölle” – Caverion toteuttaa Kuopioon Suomen ensimmäisen hiilidioksidijäähdytteisen jäähallin 

Kuopion Niiralaan rakennetaan Kuntolaakso-nimellä kulkevassa suurhankkeessa jäähalli, uimahalli ja niitä palveleva pysäköintilaitos. Projekti on monella tapaa ainutlaatuinen – eikä vähiten jäähdytysjärjestelmänsä ansiosta.

Jäähalli jäähdytetään hiilidioksidilla, jota ei Suomessa aiemmin ole jäähallien jäähdyttämiseen käytetty. Ruotsissa tekniikka on käytössä jo melkein 30 jäähallissa. 

”Länsinaapurista kannattaa ottaa mallia, sillä uuden teknologian ansiosta hiilidioksidijäähdytys säästää käyttöikänsä aikana jopa yli miljoona euroa”, Caverionin aluepäällikkö Janne Mikkonen kertoo.

KalPan liigapelitarpeita palvelevan jäähallin viereen rakentuu myös Suomen toiseksi suurin uimahalli. Lähekkäisyydestä on hyötyä, sillä jäähallin jäähdytyksestä syntyvä lämpö hyödynnetään uimahallin lämmityksessä. Näin säästetään vuosittain kymmeniä tuhansia euroja jäähdytys- ja lämmityskustannuksissa ja tonneittain kasvihuonekaasupäästöissä.

Energiatehokas ja turvallinen jäähdytysratkaisu

Jäähdytysjärjestelmän avulla päästään kymmenien tuhansien eurojen vuosittaisiin säästöihin, jotka rakennusten elinkaaren aikana muodostavat yli miljoonan euron säästöt.

”Hiilidioksidilaitoksen avulla jäähallista saatu lauhde-energia ja hukkalämpö voidaan hyödyntää lähes 100-prosenttisesti uimahallin ja jäähallin hyväksi. Siksi päädyimme kokonaisratkaisuun, jolla pystytään huolehtimaan samaan aikaan molempien rakennusten erilaisista lämmitys- ja jäähdytystarpeista”, sanoo aluepäällikkö Janne Mikkonen. 

Perinteisempien jäähdytysaineiden käyttö ei olisi mahdollistanut lämmönsiirtoa, sillä hukkalämpö ja kustannukset olisivat karanneet käsistä. Hiilidioksidin käyttö kuitenkin pudotti kustannukset murto-osaan aiemmista suunnitelmista.

”Hiilidioksidilla pystytään tuottamaan lämpö uimahalliin suoraan ilman lämpöpumppuja”, Mikkonen kertoo. ”Toki se vaatii pienen investoinnin, mutta järjestelmä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Hiilidioksidi on lisäksi vaarattomampi ja vähäpäästöisempi aine kuin ammoniakki ja muut jäähdytysaineet, joita yleensä käytetään jäähalleissa.”

Energiatehokas ympäristö myös parantaa olosuhteita. Kuntolaakson käyttäjille tämä tulee näkymään vedottomuutena, sopivana lämpötilana sekä jään parempana laatuna.

Jäähdytyksen kehitystyötä jo kymmenen vuotta

CO2-järjestelmien toimittaja Jetitek on kehittänyt ratkaisuja lämmöntuotantoon hiilidioksidin avulla jo kymmenen vuotta. Jetitek tuo maahan Green & Coolin laitteita, ja on toimittanut laitteet yli sataan laitokseen sekä patentoinut lämmöntuotantoratkaisut. Caverion osti Jetitekin joulukuussa 2018.

Jäähallien tulevaisuus hiilidioksidijäähdytyksessä

Tulevan viiden vuoden aikana tullaan uusimaan ainakin viidenkymmenen jäähallin tekniikka. Vanhoissa jäähalleissa syntyy jatkuvasti haitallisia kasvihuonekaasupäästöjä, koska käytetyt kylmäaineet aiheuttavat jopa 4000 kertaa hiilidioksidia voimakkaamman kasvihuoneilmiön. Vaihtamalla kylmäaineeksi hiilidioksidin voidaan välttyä vuoden aikana jopa 120 000 kilolta hiilidioksidiekvivalentteja.

”Kuntolaaksossa käytettävää kokonaisuutta voisi hyödyntää useissa kymmenissä jäähalleissa ympäri Suomen”, Mikkonen maalailee.

Kuntolaakso on Kuopion Niiralassa sijaitsevien uima- ja jäähalli sekä pysäköintipalveluiden vuosina 2018 - 2020 toteutettava laaja kehittämishanke. Uima- ja jäähallin sekä pysäköintilaitoksen toteuttavat elinkaarihankkeena Caverion ja YIT.   

Liitteet

Lisätietoja ja tiedotteiden tilaus

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Janne Mikkonen, Aluepäällikkö, Caverion Suomi, puh. 050 390 0658, janne.mikkonen@caverion.com
Tilaa tiedotteet: