Rakennuksen tietomallinnus eli BIM - läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta rakennusvaiheesta ylläpitoon

Hyvin suunniteltu voi olla enemmänkin kuin puoliksi tehty. Rakennuksen tietomallinnus eli BIM…

Hyvin suunniteltu voi olla enemmänkin kuin puoliksi tehty. Rakennuksen tietomallinnus eli BIM (Building Information Modelling) antaa valtavasti eväitä vaativankin projektin tekniseen toteutukseen. 3D-malli toimii myös tietopankkina kiinteistön ominaisuuksista koko sen elinkaaren ajan. BIM:n avulla saat modernin dokumentaation koko rakennuksesta ja sen tekniikasta digitaalisessa muodossa, joka on aina tarvittavien osapuolten saatavilla.

Suurissa rakennushankkeissa kymmenet eri toimittajat työskentelevät samanaikaisesti jatkuvasti muuttuvien, mutta toisistaan vahvasti riippuvien projektisuunnitelmien parissa. Tämä voi helposti johtaa väärinkäsityksiin ja sen myötä tyytymättömyyteen, viivästyksiin ja jopa kustannusten nousuun. Myöhemmin ylläpitovaiheessa esimerkiksi jokainen huoltoasentaja erikseen saattaa joutua etsimään rakennuksen teknisiä laitteita ja järjestelmiä.

Paranna hankkeesi ja projektinhallintasi tehokkuutta tietomallinnuksella

Projektinhallinnan sekä osapuolten keskinäisen viestinnän selkeyttä ja tehokkuutta voidaan olennaisesti parantaa hyödyntämällä tietomallinnusta.

Rakennuksen tietomallinnuksen eli BIM:in avulla saat reaaliaikaisen ja visuaalisen näkymän rakennuksesta, minkä avulla voit tehdä simulaatioita, tehostaa viestintää osapuolten välillä sekä tunnistaa mahdolliset haasteet ja ongelmakohdat etukäteen. BIM on ohjelmistojen ja 3D-mallinnuksen yhdistelmä, joka luo rakennuksesta digitaalisen mallin, joka sisältää kaikki sen fyysiset ja toiminnalliset ominaisuudet

Tietomallinnuksen käyttöönoton ydinhyödyt

  • Sujuvampi yhteistyö ja viestintä vähentävät kustannuksia ja riskejä
  • Selkeämpi ja luotettavampi toimitusaikataulu
  • Läpinäkyvämmät kustannusarviot
  • Parempi projektin visualisointi ennen rakentamisen aloitusta
  • Turvallisempi rakennustyömaa
  • Tarkempi dokumentointi rakennuksen ylläpitoon ja huoltoon
 

Tiesitkö, että Tampereen Luminary-talojen rakentamisessa hyödynnettiin tietomallinnusta?

Premium-kohteen ulkonäköpaineet toivat omat haasteensa sprinklereiden ja muun talotekniikan suunnitteluun. Koska asuntojen huonekorkeudesta ei haluttu tinkiä, kaikki tarvittava tekniikka on sovitettu esimerkiksi eteisen ja pesutilojen alakattojen sisään tai kalusteiden yläsokkeleihin. 3D-mallintamisen avulla niin sprinklereiden kuin lämmityksen ja jäähdytyksenkin reititys saatiin suunniteltua realistisesti.

Luminary-rakennushankkeen tietomallinnus voittikin Teklan Global BIM Awards -kilpailussa kaupallisten rakennusprojektien sarjan ja sai kunniamaininnan Suomi-Baltia -kilpailun yleisessä sarjassa. Hankkeen päätoteuttaja on Skanska, ja Caverion palkittiin Luminaryyn toteutetusta sprinklerisuunnittelusta ja -asennuksesta.

Lue lisää

 

BIM (Building Information Modelling) on apunasi koko kiinteistön elinkaaren ajan

BIM luo rakennuksesta ja sen tekniikasta selkeän visuaalisen havainnekuvan. Tästä on hyötyä sekä varsinaisen rakentamisen että myöhemmin rakennuksen ylläpidon aikana. Mallinnuksen avulla huoltoasentaja voi sitten esimerkiksi helposti nähdä missä tekniset laitteet sijaitsevat. Luotettava ja selkeä dokumentaatio säästää aikaa ja vähentää huomattavasti riskiä virheiden sattumiselle myös ylläpidon ja huoltojen aikana.

 

Asiantuntija-apua tietomallinnuksen ja mahdollisuuksien hyödyntämiseen

Jätä meille yhteydenottopyyntö alta ja palaamme sinulle mahdollisimman pian. On aika tehdä merkittäviä valintoja kohti älykkäämpää ja kestävämpää rakennettua ympäristöä.

 

Katso myös

 

Lue lisää

 

Tutustu asiakkaidemme kokemuksiin