09.09.2016 Lehdistötiedote

Edelläkävijyyttä teollisuuden tarpeisiin - Caverionin Ylivieskan putkistotehdas täyttää 40 vuotta

Caverionin Ylivieskan putkistotehdas täyttää 40 vuotta 

Caverionin Ylivieskan konepaja on toiminut jo 40 vuoden ajan. Ylivieskan putkistotehdas perustettiin 1976 vastaamaan laivanrakennusteollisuuden suunnittelun ja tuotannon kehittämistarpeisiin.

Tänä päivänä Caverionin Teollisuuden ratkaisuihin kuuluva yksikkö on Pohjois-Euroopan johtava putkistoesivalmistaja ja tekninen edelläkävijä, jonka tuotannosta suurin osa menee vientiin Kiinaa, Indonesiaa, Etelä-Afrikkaa ja Brasiliaa myöten.

”40 vuoden historia ei olisi mahdollista ilman osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa. Esimerkiksi vaativien kuumalujien materiaalien muovaaminen, hitsaaminen ja taivuttaminen edellyttävät erikoisosaamista. Haluamme jatkuvasti kehittää henkilöstöä ja työyhteisöämme, jotta vahva tekeminen jatkuu pitkälle tulevaisuuteen. Hyvä ja tiivis suhteemme alueen oppilaitoksiin mahdollistaa ammattitaitoisen ja motivoituneen henkilöstön saamisen”, kertoo yksikönjohtaja Mika Pottala, Caverion Teollisuuden ratkaisut, Projektipalvelut.

Erikoisosaamista teollisuuden käyttöön 

Konepajan päätuotteita ovat putkistoesivalmisteet ja -komponentit.  Esivalmisteita ja komponentteja toimitetaan erityisesti energia-, offshore-, meri-, kaivos- ja prosessiteollisuuden tarpeisiin. Konepajan asiakkaita ovat myös monet laitevalmistajat. Lisäksi Caverionin Ylivieskan tehdas tarjoaa asiakkailleen koneistus-, lämpökäsittely-, tarkastus - ja pintakäsittelypalveluja.

”Uskomme, että telakkateollisuuden vahva tilauskanta sekä suunnitellut biotuote- ja ydinvoimahankkeet luovat meille mahdollisuuksia kehittää ja vahvistaa tulevaisuutemme liiketoimintaa. Tämän kokoluokan ja vaativuustason hankkeissa asiakkaan tarve ja oma osaamisemme tyypillisesti kohtaavat”, Pottala toteaa.

Esivalmistuksen uranuurtaja

Induktiotaivuttaminen on tehtaan erikoisosaamisalue. Ylivieskan konepaja on ensimmäinen tehdas Pohjoismaissa, joka otti 1980-luvun alussa käyttöön induktiotaivuttamisen paksuseinämäisten putkien muovaukseen. Investointi loi pohjan korkeapaineputkistojen esivalmistukselle ja tuotannolle. Ylivieskan kolme induktiotaivutuskonetta ovat edelleen Suomen ainoat.

Pitkälle viety esivalmistus helpottaa projektinhallintaa ja vähentää merkittävästi  asennustyötä kohteessa.  Optimaalinen valmistusympäristö takaa myös lopputuotteiden korkean laadun. Edistykselliset menetelmät säästävät kokonaiskustannuksia ja parantavat työ- ja käyttöturvallisuutta.

Alueen merkittävän työnantajan juuret meriteollisuudessa

Ylivieskan putkistotehdas perustettiin 1976 vastaamaan laivanrakennusteollisuuden tuotannon tarpeisiin, kun silloinen omistaja Wärtsilä halusi siirtää putkistojen valmistusta keskeneräisistä laivoista tehdasmaisiin olosuhteisiin.

Huber Oy:n omistajuuden myötä 1980- ja 1990-luvuilla putkistojen esivalmistusta kehitettiin yhä enemmän energiateollisuuden tarpeisiin. YIT osti voimalaitosputkistojen markkinajohtaja Huberin vuonna 1995. Konepajatoiminnot siirtyivät Caverionin Teollisuuden ratkaisut –divisioonaan yhtiön irtautuessa YIT-konsernista itsenäiseksi konsernikseen kesäkuussa 2013.

Alueen suurimpiin kuuluvan työnantajan rooli on ollut merkittävä Kalajokilaakson talouden veturina ja metallialan osaamisen kehittäjänä.

Ilmakuva Caverionin Ylivieskan konepajasta. 

Caverionin Ylivieskan tehtaalla sijaitsee Suomen pohjoisin kuumasinkityslaitos. Kuumasinkityksellä saavutetaan pitkäikäinen korroosiosuojaus.

Induktiotaivutuksessa voidaan taivuttaa putkia, joiden ulkohalkaisija voi olla jopa 904 mm ja seinämä 90 mm.

Liitteet

Lisätietoja ja tiedotteiden tilaus

Lisätietoja: Ingrid Peura, viestintäpäällikkö, Caverion Teollisuuden ratkaisut, puh. 050 571 5553, ingrid.peura@caverion.com
Tilaa tiedotteet: