20.10.2022 Artikkeli

Elinkaarihankkeena toteutettavalle Lahden Renkomäen monitoimitalolle haetaan neljän tähden RTS-ympäristöluokitusta

Elinkaarihankkeena toteutettavalle Lahden Renkomäen monitoimitalolle haetaan
neljän tähden RTS-ympäristöluokitusta

Lahden Renkomäen monitoimitalo Aura on rakennettu parhaiden käytäntöjen mukaan tavoitteena korkea ympäristölaadun taso. Käyttäjilleen se on terveellinen, turvallinen, viihtyisä ja hyvin toimiva rakennus. 

Caverionin ja Skanskan elinkaarihankkeena toteuttama Renkomäen monitoimitalo alkaa valmistua. Talo sai nimikilpailussa nimekseen Aura. Renkomäen ja Ali-Juhakkalan koulut, Renkomäen päiväkodin esiopetus ja siihen liittyvä varhaiskasvatus sekä Renkomäen kirjasto asettuvat Auraan tammikuussa 2023. Oppimisen ja kasvamisen tiloja on 560 lapselle. Talo on käyttäjälähtöisesti suunniteltu, viihtyisä ja kutsuva, ja laadullinen hyppäys entisistä tiloista uusiin on suuri. 

Rakentamisen laadusta kertoo sekin, että rakennukselle haetaan neljän tähden RTS-ympäristöluokitusta. Rakennustieto Oy:n ylläpitämän viisitasoisen luokituksen neljä tähteä tarkoittaa korkeata ympäristölaadun tasoa. Luokitustyökalu ohjaa laaja-alaisesti ympäristövastuullista rakentamista ja kiinteistön ylläpitoa koko elinkaaren osalta. Pääpaino on energiatehokkuudessa, hyvässä sisäilmassa ja kosteudenhallinnassa – unohtamatta esimerkiksi elinkaaren hiilijalanjälkeä. 

Luokitus kokoaa yhteen hyvät käytännöt

Monitoimitalo Auran tilaaja on Lahden Tilakeskus, joka on rakennuttanut useita monitoimitaloja viime vuosina. Ympäristökriteerit Tilakeskus ottaa huomioon kaikissa rakennettuun ympäristöön liittyvissä kilpailutuksissa – onhan Lahti johtava ympäristökaupunki ja suunnannäyttäjä, joka oli Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021. Lahden kaupungin tavoite on olla hiilineutraali jo vuonna 2025, kymmenen vuotta aiemmin kuin Suomen.

– Kiinteistöjensä energiatehokkuuden eteen Lahden kaupunki on tehnyt työtä erittäin pitkäjänteisesti. Esimerkiksi energiatehokkuussopimuksissa Lahti on ollut mukana vuodesta 2001, parhaillaan kunta-alan energiatehokkuussopimuksessa 2017–2025. Uudisrakentamisessa pyritään aina määräyksiä parempaan energiatehokkuuteen, kiinteistöpäällikkö Ossi Leppisaari Lahden Tilakeskuksesta sanoo.

Lahden ensimmäinen ympäristöluokitus

Renkomäen Aura on paitsi Lahden ensimmäinen elinkaarihanke myös ensimmäinen RTS-ympäristöluokitukseen tähtäävä hanke.

– Meillä tilaajana oli tahtotila käyttää markkinoille tullutta RTS-ympäristöluokitusta tässä hankkeessa. Työkalun avulla voi systemaattisesti seurata ja todentaa, miten ympäristötavoitteisiin pystytään monitoimitalon rakentamisessa ja ylläpidossa vastaamaan, projektipäällikkö Tero Harju Tilakeskuksesta kertoo.

– Edellytimme jo kilpailutusvaiheessa, että palveluntarjoaja laatii esiselvityksen ja vakuuttaa toteuttavansa valitsemamme neljän tähden tason, Harju sanoo.

Ympäristöluokitus nostaa kiinteistön arvoa 

Renkomäen monitoimitalon rakentajaksi valikoitui Skanskan ja Caverionin yhteenliittymä. Pääurakoitsijana toimiva Skanska on vastannut rakennusteknisistä töistä suunnitteluineen. Caverion on vastannut talotekniikan kokonaistoteutuksesta suunnitteluineen. Rakennuksen valmistuttua Caverionin vastuulla on kiinteistön kunnossapito ja huolto sekä palveluiden johtaminen 20 vuoden ajan.

Energia-asiantuntija Heidi Sell Rambollilta on toiminut hankkeessa RTS-ympäristökonsulttina. Hän on seurannut ja tukenut projektin osapuolia ympäristötavoitteiden saavuttamisessa suunnittelun alusta lähtien.

– Neljä tähteä tarkoittaa korkeata ympäristölaatua, joka on tavanomaista rakentamisen tasoa ja rakentamismääräyksiä paljon parempaa tasoa. Tämä ei synny tyhjästä, vaan töitä on pitänyt tehdä kovasti, Sell sanoo.

Monitoimitalo Aurassa on toteutettu työmaan kosteuden- ja puhtaudenhallintaa parhaiden käytäntöjen mukaan. Energiatehokkuus on rakentamismääräyksiä huomattavasti parempaa A-energialuokkaa, ja hyvä energiatehokkuus pienentää elinkaaren hiilijalanjälkeä. Uusiutuvina energialähteinä käytetään maalämpöä ja aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä. Sisämateriaalit ovat vähäpäästöisiä M1-luokituksen mukaisesti, ja sisäilman olosuhteet ovat hyvät. Parhaita käytäntöjä noudatetaan taloteknisessä toiminnanvarmistuksessa ja laadukkaassa käytön opastuksessa. Muuntojoustavuus on otettu Sellin mukaan hankkeessa hyvin huomioon.

– Kun rakennus on valmis loppuvuodesta, aletaan kerätä rakentamisvaiheen dokumentteja auditointia eli ulkopuolista tarkastusta varten. Suunnitteluvaiheen väliarvio on jo tehty, ja siitä neljä tähteä on saatu, Sell kertoo. Auditoitu hanke saa ympäristöluokituksen, joka nostaa rakennuksen arvoa ja herättää kiinnostusta rakennusta kohtaan. 


Oppilaan kysymys: Kuinka monta aurinkopaneelia katolla on?


Aurinkopaneeleista haluaa tietää Renkomäen koulun 4A-luokan oppilas Emilia Pousi.

Hänelle vastaa Ari Västinsalo, kiinteistöjen elinkaariasiantuntija, Caverion:

– Monitoimitalon katolle asennetaan 128 aurinkopaneelia. Aurinkosähköjärjestelmä on rakennettu siten, että sen tuottama energia saadaan käytetyksi kokonaisuudessaan rakennuksessa. Aurinkoisina päivinä aurinkopaneelien tuottama energia riittää hyvinkin käyttäjien sähköntarpeeseen.
 

Pääkuvassa: Renkomäen Monitoimitalon pihalla Ossi Leppisaari ja Tero Harju Lahden kaupungin Tilakeskuksesta ja Heidi Sell Rambollilta.

Teksti: Leena Huovila    
Kuvat: Panu Salonen  

 
Juttusarjassa seurataan Lahden Renkomäen monitoimitalon valmistumista ja tutustutaan sitä rakentaviin ammattilaisiin.

Liitteet

Lisätietoja ja tiedotteiden tilaus

Kirsi Hemmilä, viestintäpäällikkö, Caverion Suomi, puh. 050 390 0941, kirsi.hemmila@caverion.com
Tilaa tiedotteet: