25.06.2018 Artikkeli

Tutkimusalus Aranda: Neljänsadan kaapelinpään kokonaisuus

Tutkimusalus Aranda: Neljänsadan kaapelinpään kokonaisuus

Tutkimusalus Aranda kokee parhaillaan suuren muodonmuutoksen Rauman telakalla. Aluksen pituuteen lisätään seitsemän metriä, sen tekniikkaa uusitaan ja siitä tulee ympäristöystävällinen uuden teknologian myötä.

Aluksen on määrä toimia muutostöiden jälkeen tehtävässään, meren ja sen elämän tutkimustyössä, aina vuoteen 2030 saakka. Ennen kuin alus pääsee uudestaan merille, on telakalla työskentelevillä vielä loppurutistuksen paikka.

Maallikon mielissä laivan katkaisua ja jatkamista voisi verrata vaikkapa vaativaan kirurgiseen toimenpiteeseen. Kun jänteet, suonet tai säikeet ovat katkenneet, ne pitäisi liittää huolellisesti niin, että eläväisen olennon kulku voisi jatkua kuten ennen. Samoin laivan katkaisukohdassa kaikki sähkönjakeluun, ohjaukseen, valvontaan ja tietoliikenteeseen liittyvät kaapelit pitää liittää siten, että jatkopalan asennuksen jälkeen laivan kaapelit toimivat ja laiva jatkaa toimivana matkaansa merille.

Kaapelit poikki, jatkopala ja kaapelinpäät takaisin yhteen

Caverionin asentajat purkivat kaikki katkaisukohdan järjestelmät ja merkkasivat kaapeleiden päät. Syntyi noin neljänsadan kaapelinpään kokonaisuus, jossa jokainen pää on merkattu juoksevalla numeroinnilla. Kirurgin huolellisuudella ja sähköasentajan ammattitaidolla kaapelit jatkettiin vastaamaan aluksen uutta, tulevaa pituutta.

”Kaikki järjestelmät, jotka olivat laivan katkaisukohdassa, leikattiin poikki, otettiin pois ja kaikki kaapelit merkattiin, jotta kaapelit saadaan jatkettua takaisin yhteen. Se oli sellainen neljänsadan kaapelinpään projekti”, toteaa sähköasentaja Mikko Lehtonen.

30 vuoden ikäisessä laivassa joutuu kokeneenkin asentajan ammattitaito koetukselle, sillä uuden rakentaminen vanhan sekaan on aina haastavaa. Kuvien ja kaavioiden puuttuminen, suunnitelmien vajaus sekä odottamattomat esteet vaativat luovuutta ja kärsivällisyyttä. Kiireinen aikataulu ja useat eri alojen ammattilaiset saman kohteen kimpussa yhtä aikaa vaativat kaikilta pelisilmää ja jatkuvaa keskustelua.

”Tiukka aikataulu ja kiire, monta ryhmää asennuspaikoilla ja vaarankin paikkoja on ollut, mutta koko porukka on kuitenkin hyvin hommassa mukana”, kertoo työnjohdosta vastaava Max Nylund.

Monipuolinen ja ihan erityinen projekti

”Nokkamiehen hommat eivät ole yleensä näin kattavia, mutta nyt on kyllä päässyt tekemään kaikenlaista laivan keulasta perään ja ankkurista mastoon”, Lehtonen kuittaa.

”Ei voi tehdä väärin, kun ei välttämättä ole joka kohtaan kuvia. Mutta sen sijaan suunnitelmat ja luovat ratkaisut syntyvät lennossa”, kertoo kolmenkymmenen vuoden työkokemuksella Pauli Laaksonen.

Rajatulla alueella kohtaavat useat ammattilaiset, monet kulttuuritaustat ja ajoittain myös kielimuuri. Caverionin miehet kuitenkin kertovat, että hymyssä suin on saanut tehdä töitä.

Työ on haastavaa, sillä vastaavia projekteja ei ui satamaan ihan joka vuosi, vaikka tämän tapaisella uudelleenrakentamisella ja tekniikan uusimisella moni alus saataisiin uutta vastaavaan kuntoon ja ympäristöystävälliseksi. Remontin jälkeen Arandan on mahdollista kulkea ympärivuoden biodieselillä ja lyhyitä matkoja pelkästään akkusähköllä. Se pienentää päästöjä ja aluksen meren elämälle aiheuttamaa melua.

Faktoja

Työn aloitus: viikolla 22 toukokuussa 2017 projektin valmistelut

Purku-/asennustyö: aloitus viikolla 31 elokuun alussa 2017

Työn valmistuminen: kesäkuussa 2018

Henkilötyötunnit: Caverionin osuus noin 10 000 tuntia (sis. projektinhoitotunnit)

Caverion on Telesilta Oy:n kumppanina. Telesilta vastaa koko laivan sähköistyksistä. hankintoineen. Caverionin vastuulla on sähköasennusten toteutus, käyttöönotto ja resursointi.

Caverionin Meriteollisuusyksikkö ja Satakunnan sähköautomaatioyksikkö hoitavat projektin yhteistyössä.

Projektista vastaava telakka: Rauma Marine Construction Oy

Liitteet

Lisätietoja ja tiedotteiden tilaus

Lisätietoja: Päivi Pyötsiä, markkinointipäällikkö, Caverion Teollisuuden ratkaisut, puh. 040 546 8071, paivi.pyotsia@caverion.com
Tilaa tiedotteet: