Eero Lesonen,
30.05.2024
Kiinteistöt

Uusi pelastuslaki – miten se vaikuttaa palovaroittimien ylläpitovastuuseen?

Uusi pelastuslaki astui voimaan vuoden 2024 alussa. Lakimuutoksen myötä vastuu asuinhuoneistojen palovaroittimien huollosta ja kunnossapidosta siirtyy asukkailta taloyhtiöille vuoden 2026 alusta alkaen. Lue, miten taloyhtiösi voi varautua uuteen velvoitteeseen jo nyt.

Uusi pelastuslaki siirtää vastuun asuntojen palovaroittimista asukkailta taloyhtiöille. Jatkossa taloyhtiöiden velvollisuutena on varmistaa, että jokaisessa asunnossa on riittävä määrä palovaroittimia ja että ne pysyvät toimintakunnossa.

Huoneiston asukkaan vastuulla taas on testata palovaroittimen toiminta säännöllisesti ja ilmoittaa viipymättä taloyhtiölle mahdollisista vioista. 

Miten taloyhtiöiden kannattaa varautua uuteen pelastuslakiin?

Vastuu palovaroittimista siirtyy taloyhtiöille 1.1.2026 alkaen, eli kahden vuoden siirtymäajan jälkeen. Taloyhtiöissä kannattaa ryhtyä välittömästi pohtimaan, miten palovaroittimien ylläpito jatkossa hoidetaan.

Taloyhtiöt voivat joko

  • uusia kaikki palovaroittimet ja siirtää ne etävalvontaan
  • jatkaa nykyisten tai perinteisten palovaroittimien käyttöä ja siirtää vastuun niiden tarkastuksesta esimerkiksi kiinteistönhuollolle tai osakkaille/asukkaille. Vastuunjakomalli on suositeltavaa kirjata taloyhtiön sääntöihin.

Mitä uusi pelastuslaki vaatii taloyhtiöiltä?

Palovaroittimen tyypistä riippumatta taloyhtiön tiedossa tulee olla kaikkien asuntojen palovaroittimien vaihtoväli, käyttöikä ja paristojen kesto. Näillä tiedoilla osataan ajoittaa laitteiden huoltotoimenpiteet oikein ja varmistetaan asumisen turvallisuus.

Taloyhtiöiden kannattaakin ottaa käyttöön keskitetty työkalu, jonka kautta yhtiön kaikkien palovaroittimien tietoja voidaan seurata ja hallita helposti yhdestä järjestelmästä.

Mikä on Pelsu, ja miten sen avulla voidaan seurata palovaroittimien tietoja?

Pelastuslaki velvoittaa taloyhtiöitä laatimaan pelastussuunnitelman. Suunnitelman tulee olla jatkuvasti ajan tasalla ja asukkaiden luettavissa.

Caverion Pelsu -palvelussa asiantuntijamme laativat taloyhtiöllesi pelastussuunnitelman avaimet käteen -toimituksena tai siirtävät jo olemassa olevan paperiversiosi verkkoon. Voit myös laatia pelastussuunnitelman palveluun itse.

Pelsu-palvelussa on jo yli 20 000 taloyhtiön pelastussuunnitelmat. 

Pelsuun on mahdollista avata myös palovaroittimien tarkastustyökalu. Tarkastustyökalun avulla taloyhtiösi saa helposti pidettyä kirjaa siitä, milloin asuntojen palovaroittimet on viimeksi tarkastettu. Kaikki tiedot tarkastusajankohdasta paristojen vaihtoon löytyvät kätevästi samasta paikasta.


Palovaroittimien tarkastustyökalu Pelsussa.

Kiinnostuitko? Lue lisää Pelsusta tai ota yhteyttä myynti@pelastussuunnitelma.fi.

Oletko jo Pelsu-asiakas? Saat palovaroittimien tarkastustyökalun käyttöösi olemalle yhteydessä asiakastukeemme tuki@pelastussuunnitelma.fi

Eero Lesonen
Eero Lesonen
Myyntipäällikkö, Pelsu, Caverion Suomi