04.08.2021 Lehdistötiedote

Elinkaarimallilla toteutetut Ylivieskan uudet koulut avaavat ovensa – lähes 1000 koululaista ja opettajaa aloittaa koulutyön upouusissa tiloissa

Ylivieskan Taanilan yhtenäiskoulu ja Kaisaniemen yläkoulu ovat valmistuneet. Uudet koulurakennukset on toteutettu elinkaarimallilla Caverionin ja Skanskan yhteistyönä.  Koulujen tilat on suunniteltu joustaviksi ja monimuotoista opetusta tukeviksi ottaen huomioon Ylivieskan opetustoimen ja uuden opetussuunnitelman tavoitteet. Muuntojoustavat tilat soveltuvat myös kaupunkilaisten harrastus- ja iltakäyttöön ja parantavat kaikenikäisten kaupunkilaisten liikuntamahdollisuuksia sisä- ja ulkoliikuntatiloineen. Uudet liikuntasalit mahdollistavat myös kansallisen tason urheilutapahtumien, kuten futsal-otteluiden järjestämisen.


Taanilan koulun liikuntasali  Kuva: Ylivieskan kaupunki

 

Kaisaniemen koulu, "Jättiläisen portaat"  Kuva: Ylivieskan kaupunki

”Haluamme satsata lapsiimme ja nuoriimme, ja nämä koulut kuvastavat sitä hyvin. Uusien koulujen avaaminen tulee toivottavasti näkymään meidän jokaisen kuntalaisen arjessa – ei vain koululaisille ja opetushenkilöstölle. Vapaa-ajan toiminta ja uudet lähiliikuntapaikat luovat hyvää pohjaa kuntalaisten hyvinvoinnille vauvasta vaariin”, Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto kuvailee.

”Elinkaarihankkeessa korostuu pitkäjänteinen yhteistyö ja se jatkuu osaltamme Ylivieskan kanssa koulujen ylläpidossa. Yhdessä valituilla kestävillä ratkaisuilla luomme ja ylläpidämme hyviä olosuhteita oppilaille ja kaikille koulujen käyttäjille”, sanoo hankekehityspäällikö Teemu Liehu Caverionista.   

”Tavoitteenamme oli rakentaa turvalliset ja terveelliset tilat, jotka ovat korkeinta A-energialuokkaa sekä RTS-ympäristöluokituksen mukaiset. Olen tyytyväinen, että nämä tavoitteet saavutettiin toteuttajien, tilaajan ja käyttäjien avoimen yhteistyön ansiosta”, kertoo projektipäällikkö Markus Rauhala Skanskalta. 

Käyttäjiä kuultiin jo suunnitteluvaiheessa

Elinkaarimalli koulurakennusten toteutustapana varmistaa terveelliset ja turvalliset olosuhteet. Uusien koulujen tulevat käyttäjät on otettu mukaan jo suunnitteluvaiheessa ja he ovat saaneet äänensä kuuluville järjestetyissä työpajoissa.

RTS-ympäristöluokitus varmistaa, että rakennukset on optimoitu Suomen olosuhteisiin. Valituilla energiatehokkailla teknisillä ratkaisuilla ja rakennusten suunnitelmallisella ylläpidolla tähdätään hyviin olosuhteisiin ja mahdollisimman alhaiseen hiilijalanjälkeen. Rakennusten energiankulutusta seuraamalla pystytään reagoimaan poikkeamiin.

Koulujen huippuluokkaa olevat digitaaliset järjestelmät takaavat rakennusten teknisten järjestelmien ohjattavuuden ja optimoinnin. Opetuksen tukena ne myös mahdollistavat koulutyöhön todellisen digiloikan.  

Ylivieskan koulujen rakentaminen käynnistyi loppukeväällä 2019. Yhteensä kouluissa on noin 900 oppilasta. Kyseessä on Ylivieskan kaupungin historian suurin rakennushanke.

Skanska on vastannut hankkeessa rakennusteknisistä töistä suunnitteluineen sekä toiminut hankkeiden pääurakoitsijana. Caverion on vastannut rakentamisvaiheessa talotekniikan kokonaistoteutuksesta sekä suunnittelusta. Rakennusten valmistumisen jälkeen Caverion vastaa kiinteistön kunnossapidosta, hoidosta ja huollosta sekä palveluiden johtamisesta 20 vuoden ylläpitojakson ajan.

Kaupungeille ja kunnille elinkaarihanke on suotuisa vaihtoehto, sillä vastuu kiinteistöjen toimivuudesta ja käytettävyydestä on palveluntuottajalla. Myös budjetointi helpottuu, kun käyttö- ja ylläpitokustannukset ovat tiedossa vuosiksi eteenpäin.

Lue lisää palveluistamme elinkaarihankkeissa


Liitteet

Lisätietoja ja tiedotteiden tilaus

Lisätietoja:  Jani Orava, liiketoimintapäällikkö, Caverion Suomi Oy, jani.orava@caverion.com, puh. 040 746 1608 Maria Sorvisto, kaupunginjohtaja, Ylivieskan kaupunki, maria.sorvisto@ylivieska.fi, puh. +358 44 4294210 Markus Rauhala, projektipäällikkö, Skanska Talonrakennus Oy, markus.rauhala@skanska.fi, puh. +358 40 5215249 Kirsi Hemmilä, viestintäpäällikkö, Caverion Suomi Oy, kirsi.hemmila@caverion.com, puh. 050 390 0941
Tilaa tiedotteet: