09.02.2021 Lehdistötiedote

Caverion, Osuuskauppa Arina ja Oulun Energia kehittivät yhteistyössä innovaation – mahdollistaa jopa 5 % tehonnousun kaukolämmöntuotannossa ja 10 % vähennyksen hiilidioksidipäästöissä

Caverion on kehittänyt yhteistyössä Osuuskauppa Arinan ja Oulun Energian kanssa innovaation, joka hyödyntää kauppojen kylmälaitteiden lauhdelämpöä ja tehostaa energiantuotantoa. Järjestelmän avulla tuotetaan hiilineutraalia kaukolämpöä vaikutusalueen asukkaiden ja yhteisöjen käyttöön.  Innovaation ansiosta kaukolämmöntuotantoa voidaan tehostaa jopa 5 %, mikä merkitsee jopa 10 % vähennystä hiilidioksidipäästöissä.

Euroopan unioni on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Suomen tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius jo vuonna 2035. Yritykset ovat asettaneet tätäkin kunnianhimoisempia tavoitteita. Siksi tarvitaan ennakkoluulottomia ja tehokkaita keinoja päästöjen vähentämiseen, hiilineutraaliin energiantuotantoon ja energiatehokkuuden parantamiseen.

Caverionin, Osuuskauppa Arinan ja Oulun Energian yhteistyössä kehittämä innovaatio on uudenlainen keino hallita energiavirtoja. Kaupan innovatiiviset energiaratkaisut parantavat olemassa olevien tuotantolaitosten tehokkuutta ja tästä hyötyvät sekä kauppa että energiayhtiöt. Tavoitteena on ollut löytää ratkaisu, jolla pystytään alentamaan kokonaisenergiankulutusta. Järjestelmän avulla voidaan lisätä merkittävästi kustannustehokasta hiilineutraalia kaukolämmöntuotantoa.

Näiden resurssi- ja energiaviisaiden ratkaisujen löytäminen on edellyttänyt tiivistä yhteistä kehitystyötä.

"Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhömme, jossa olemme avoimen kumppanuuden hengessä löytäneet uudenlaisen tavan tuottaa ympäristöystävällisempää energiaa. Caverion tarjoaa kokonaisvaltaisia ja energiatehokkaita taloteknisiä ratkaisuja ja tavoitteemme on jatkossakin olla mukana haastamassa nykyisiä energiantuotantotapoja ja -malleja", Caverion Suomen divisioonajohtaja Ville Tamminen sanoo.

"Yhteistyön tulokset ovat pilotin perusteella todella lupaavia. Laskennallisesti yhdestä kaupasta ylijäävällä energiamäärällä voi kuitata 220 omakotitalon vuosikulutuksen. Innovaatiolla on siten merkittävä vaikutus paikalliseen hiilijalanjälkeen", Osuuskauppa Arinan kiinteistöjohtaja Seppo Jakola jatkaa.

Kaukolämpö on keskiössä, kun pohditaan moderneja kaupunkienergiaratkaisuja. "Kaukolämpö tarjoaa joustavan energian siirtotien asiakkaille. Sen päälle voimme rakentaa kestävää ja puhtaampaa huomista", kertoo Oulun Energian lämpöpalvelujohtaja Kimmo Alatulkkila.  "Valinnoillamme ja toimillamme näytämme suuntaa kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Fiksut energiaratkaisut oivalletaan yhteistyössä kumppaneiden kanssa ja tässä meillä on käsissämme erinomainen esimerkki siitä."

Kehitystyöhön liittyvä selvitys on tehty yhteistyössä Caverionin, Osuuskauppa Arinan, Oulun Energian sekä Valor Partnersin kanssa.

Innovaatiolla on yhteiskunnallista merkitystä hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Sen laajempi hyödyntäminen vaatii uudenlaista aluesuunnittelua ja modernin talotekniikan hyödyntämistä, jotta energiavirrat voidaan ohjata tarkoituksenmukaisesti.  Uudenlainen energiakonsepti tarjoaa kaavoittajille, sijoittajille, rakennuttajille, energiayhtiöille, talotekniikan osaajille ja kiinteistönhuollon ammattilaisille uusia näkökulmia resurssiviisaiden ratkaisuiden toteuttamisesta.  

Liitteet

Lisätietoja ja tiedotteiden tilaus

Lisätiedot: Ville Tamminen, divisioonajohtaja, Caverion Suomi, ville.tamminen[at]caverion.com, puh. +358 50 390 0129 Seppo Jakola, kiinteistöjohtaja, Arinan kiinteistöt, seppo.jakola[at]sok.fi, puh: +358 50 337 5890 Kimmo Alatulkkila, lämpöpalvelujohtaja, Oulun Energia, kimmo.alatulkkila[at]oulunenergia.fi, puh. +358 40 640 3441
Tilaa tiedotteet: