Teknologialla turvallisuutta iäkkäiden yksin asumiseen

Teknologialla turvallisuutta iäkkäiden yksin asumiseen

Yhä useampi iäkäs asuu yksin kotonaan entistä pidempään ja huonokuntoisempana. Vuoteen 2030 mennessä Suomessa ennustetaan olevan jo noin 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta kotona asuvaa. Vaikka ihmiset pysyvät terveinä yhä pidempään, eliniän kasvu pidentää eläkevuosia ja suurten ikäluokkien eläköityminen kasvattaa tarvetta erilaisille tukipalveluille. Miten teknologia voi edistää yksin asuvien ikäihmisten turvallisuutta ja vastata väestön ikääntymisen tuomiin haasteisiin?

Turvateknologia tukee yksin asumista

Ikäihmisten yksin asumiseen liittyy monenlaisia turvallisuusriskejä. Iäkäs voi kaatua asunnossa eikä pääse enää omin voimin ylös. Muistisairas saattaa unohtaa hellan päälle tai lähteä harhailemaan kadulle ovi auki sepposen selällään. Seuraukset voivat olla vakavat. Julkisten ja yksityisten asumis- ja hoivapalveluiden tuottajille kehitetty huoneistoon asennettava turvalaite on uusi teknologinen ratkaisu, joilla voidaan ehkäistä näitä riskejä ja parantaa iäkkäiden turvallisuutta omassa kodissaan.

Kyseessä on huoneistoon asennettava laite, johon on mahdollista kytkeä erilaisia rakennusautomaation ominaisuuksia, palolaitteistoja ja turvalaitteita. Laitteistolla voidaan kontrolloida esimerkiksi sähkövirtaa, tuoda hälytyksiä liiketunnistimista ja ohjata valaistusta. Näin esimerkiksi liiketutka voidaan ohjelmoida hälyttämään perheenjäsenen tai kotihoidon puhelinnumeroon, jos asukas ei ole noussut liikkeelle normaalisti. Laitteeseen kytkettyjä ominaisuuksia voidaan yksilöidä asukkaan tarpeiden mukaan.

Paloturvallisuutta muistisairaille

Vuosittain noin 14 500 ihmisistä sairastuu Suomessa muistisairauteen. Muistisairas ihminen selviytyy parhaiten tutussa ympäristössä, mutta huonokuntoisten ja etenkin huonomuististen yksin asuminen voi aiheuttaa riskejä sekä heille itselleen että myös muille kiinteistön asukkaille.

Yksi yksin asumisen merkittävin uhka on tulipalo, joka voi alkaa esimerkiksi päälle unohtuneesta hellasta. Palokunnan saapumisaika on keskimäärin noin 12 minuuttia, mutta tulipalo voi levitä hallitsemattomaksi jo muutamassa minuutissa. Turvalaite ehkäisee mahdollisia palotilanteita esimerkiksi kytkemällä hellan pois päältä, kun tietty aika on kulunut. Se myös rajaa ja sammuttaa sprinklereillä alkaneen tulipalon ja antaa tarvittavaa lisäaikaa, jotta palokunta ehtii paikalle.

Kustannustehokasta turvallisuutta

Turvalaite auttaa vähentämään vakavia henkilövahinkoja, mutta samalla se myös suojaa huoneistoa mittavilta aineellisilta vahingoilta. Savu- ja palovahinkojen lisäksi turvalaite voi suojata huoneistoa esimerkiksi vesivahingoilta hanaan asennettavalla magneettiventtiilillä. Venttiili sulkee hanan, kun asetettu pinnankorkeus tai aikaraja on saavutettu.

Turvalaite on myös kustannustehokas ratkaisu: hinta on pieni verrattuna esimerkiksi laitoshoidon vuosikustannuksiin tai palo- ja vesivahinkoihin. Lisäksi laite voi auttaa lyhentämään sairaalajaksoja, kun loukkaantumisista saadaan nopea hälytys ja apu. Laite on huoneistokohtainen, ja se voidaan asentaa asuntoon muutamassa päivässä. Asennukseen ei tarvita erillistä rakennuslupaa, ja laite on lisäksi helppo siirtää tarvittaessa huoneistosta toiseen. Turvalaite on siis helppo tapa mahdollistaa turvallinen ja yhdenvertainen asuminen myös ikääntyneille.

Jukka Suoja
Liiketoimintapäällikkö
Caverion Suomi

Katso videolta, kuinka huoneistokohtainen turvalaite toimii!


Pyydä tarjous tai lisätietoja

Blogiarkisto