Minisammutin tuo alkusammutukseen uudenlaisen ennakoivan ajattelutavan

Minisammutin tuo alkusammutukseen uudenlaisen ennakoivan ajattelutavan

Alkusammutus olisi tehokas tapa estää monen tulipalon leviäminen, mutta silti varsinkaan automaattista alkusammutusta ei nykyisellään ole läheskään kaikkialla missä siitä voitaisiin hyötyä.

Tilastot puhuvat karua kieltään: vuonna 2016 Suomessa syttyi yhteensä 5520 rakennuspaloa, joista lähes 1900 ei käytetty lainkaan alkusammutusta. Voisiko näitä paloja ennaltaehkäistä? Lyhyt vastaus on: suurta osaa kyllä, mutta se vaatii uudenlaista lähestymistapaa alkusammutukseen.

Uudenlaista ajattelua alkusammutukseen

Perinteisesti alkusammutus on tarkoittanut manuaalista käsisammuttimen tai sammutuspeitteen käyttöä. Pienikokoinen minisammutin tuo alkusammutuksen uudelle aikakaudelle automatisoimalla sammutuksen ensimmäisen vaiheen. Minisammutin on omaehtoinen sammutusratkaisu, joka sopii niin kokonsa kuin kustannustensakin puolesta moniin sellaisiin tiloihin, jotka ovat aiemmin jääneet suojaamatta. Sen ansiosta tuloksellinen alkusammutus on mahdollista tuoda moniin sellaisiin kohteisiin, joista tulipalot potentiaalisesti lähtevät alulle.

Suljettujen pientilojen pelastaja

Kompakti minisammutin sopii lähes mihin tahansa alle 1,5 m² kokoisiin suljettuihin pientiloihin, kuten laitekaappeihin, sähkökaappeihin, kytkentäkoteloihin ja tuotantokaappeihin. Tilan ei tarvitse siis olla täysin ilmatiivis, vaan riittää, että se on suljettu. Kun paine sammuttimen suuttimessa kasvaa tulipalon aiheuttaman lämmönnousun seurauksena, laukaisumekanismi vapauttaa sammutusaineen, joka höyrystyy ja poistaa lämmön suojatussa tilassa.

Minisammutin sopii myös kaasusammutusjärjestelmän oheen lisäsuojaksi, mutta ennen kaikkea sen avulla voidaan suojata sellaisia kohteita, jotka ovat aiemmin kustannussyistä jääneet kaasusammutusjärjestelmien ulkopuolelle. Se sopii siis yhtä hyvin niin tuotantolaitoksiin, sähkökaappeihin, kuin pankkiautomaatteihinkin.

Turvallista ja ekologista sammutusvoimaa

Vuosittain syttyy satoja tulipaloja, jotka saavat alkunsa sähkölaitteista esimerkiksi ylikuumenemisen, vikaantumisen tai inhimillisen virheen vuoksi. Vuonna 2016 sähkölaitteista syttyi jopa lähes 800 rakennuspaloa – eli noin 15 % kaikista vuoden rakennuspaloista! Erityisen hyvin minisammutin soveltuukin juuri pienten sähkötilojen alkusammutusratkaisuksi, sillä aine ei johda sähköä eikä aiheuta korroosiota.

Minisammuttimen sammutusaine poistaa palotilanteesta lämmön, joten se on myös ihmisille turvallinen ratkaisu, ja lisäksi aine on ympäristöystävällinen. Pienissä tiloissa on lisäksi käytännöllistä, että nestemäinen sammutusaine kaasuuntuu ja haihtuu itsestään pois, eikä kohteessa siksi tarvita sen suurempaa jälkisiivousta.

Teemu Virta, Caverion asiantuntija

Teemu Virta
tuotepäällikkö
Caverion Suomi Oy
Puh. 040 562 2847

Lue lisää minisammuttimesta


Julkaistu 22. syyskuuta 2017Pyydä tarjous tai lisätietoja

Blogiarkisto