Huono käytettävyys on valvontajärjestelmien suurin sudenkuoppa

Huono käytettävyys on valvontajärjestelmien suurin sudenkuoppa

Johdot yhdessä sekamelskassa ja hiiri hukassa? Kaapelikasojen, näyttöjen, näppäimistöjen ja hiirten iloinen sekamelska on tuttu näky monen valvomotyöntekijän työpöydältä – ja tuntuu kumma kyllä syntyvän kuin itsestään, vaikka kaapeleita kuinka järjestelisi.

Epätoivoinen yritys erotella välineitä nimikoimalla ne tarralapuilla on harvoin paras ratkaisu, sillä se ei ratkaise itse ongelmaa – eli sitä, että useiden valvontajärjestelmien hallinta on auttamatta liian monimutkaista, jotta kognitiivisesti vaativan työn tekemiselle olisi oikeasti optimaaliset olosuhteet.

Käyttäjä on jokaisen järjestelmän suurin riski

Tosipaikan tullen hyvä käytettävyys on kriittinen osa jokaisen valvomon tehokasta toimintaa, oli kyse lennonjohdosta, hätäkeskuksesta, kiinteistöpalveluiden valvomosta tai vaikkapa puhelinkeskuksesta. Kotioloissa piuhasotku saattaa kiristää hermoja, mutta kotona vakavin mahdollinen seuraus on sentään onneksi vain käyttäjän hermojen menetys. Monissa muissa tilanteissa on sen sijaan kriittistä pystyä takaamaan valvomon toimintavarmuus.

Valvomotyöntekijöiden tulee pystyä toimimaan tehokkaasti myös paineen alla. Jokainen ylimääräinen askel valvontajärjestelmien hallinnassa on aina mahdollisuus ylimääräisiin virheisiin ja tehottomaan toimintaan. Tietyissä kohteissa jokainen sekunti merkitsee.

Virheiden mahdollisuus valvomossa tulee minimoida

Valvomotyöntekijät ovat oman alansa huippuammattilaisia, jotka tekevät työnsä juuri niin tehokkaasti kuin se on valvomon olosuhteissa mahdollista. Joissain tapauksissa huono käytettävyys saattaa kuitenkin hankaloittaa työn tekemistä niin paljon, että se näkyy jo lopputuloksessakin: jos oikean näytön, näppäimistön tai hiiren etsimiseen kuluu ylimääräistä aikaa tai tärkeä piuha on irronnut kriittisellä hetkellä, on selvää, että myös työn laatu ja reagointinopeus kärsivät väistämättä.

Haasteet eivät koske pelkästään lennonjohtoa tai teollisuuden valvomopalveluita, vaan samoja ongelmia kohdataan säännöllisesti esimerkiksi sähkö- ja kaasulaitoksissa, juna- ja metroliikenteen liikenteessä, teleoperaattorien, pankkien ja pörssien toiminnoissa sekä teollisuuden ja kiinteistöpalveluiden valvomoissa ja turvavalvomoissa. Oli kyse sitten laskeutuvien lentokoneiden ohjaamisesta tai kiinteistöjen valvonnasta, käyttäjän pitäisi aina pystyä toimimaan nopeasti ja turvallisesti myös äkkitilanteissa. Valvomoratkaisun tulisi siksi olla mahdollisimman selkeä ja helppo käyttää.

Eroon valvomopöytien rytökasoista

Miltä näyttäisi ulkopuolisen silmin, jos hälytyskeskuksen valvomopöytä muistuttaisi enemmän 15-vuotiaan teinin tietokonepöytää kuin piinkovan ammattilaisen työasemaa? Tilanne ei ikävä kyllä ole aivan tavaton, jos valvomojärjestelmä koostuu perinteiseen tapaan lukuisista eri tietokoneista. Ja jos ohjelmistojen hallinnointiin tarvitaan lisäksi erillisiä ohjelmistoja ja monimutkaisia näppäimistökäskyjä, kasvaa virheiden riski entisestään. Entä jos vuoroon joudutaan hälyttämään tuuraaja? Kokenut valvomotyöntekijä hallinnoi kyllä tutun valvomon järjestelmiä vaikka unissaan, mutta asiantuntevallekin tuuraajalle ennalta tuntematon, monimutkainen hallintajärjestelmä lukuisine näppäimistöineen, hiirineen ja monitoreineen on väistämättä ylimääräinen kuormitustekijä tarkkaavuutta ja nopeaa reaktiokykyä vaativassa työssä.

Helppokäyttöisyys lisää valvomon toimintavarmuutta

Tarvitseeko valvontajärjestelmien hallinnan sitten olla niin hankalaa? Lyhyt vastaus on ei. Lukuisat tietokoneet, monitorit, hiiret ja näppäimistöt johtosotkuineen on mahdollista korvata yksinkertaisella ja helppokäyttöisellä hallintajärjestelmällä, jolla hallitaan kaikkia valvomon tietokoneita ja ohjelmistoja. Tehokas hallintajärjestelmä on paitsi tilatehokas ratkaisu, ennen kaikkea tärkeä osa valvomon optimaalista työergonomiaa ja työn tehostamista.


Caverion asiantuntija Toni Sarjala
Toni Sarjala
myyntijohtaja
Caverion Suomi Oy

Lue lisää valvomoratkaisuista

Julkaistu 22. syyskuuta 2017


Pyydä tarjous tai lisätietoja

Blogiarkisto