3 syytä miksi keittiösammutusjärjestelmä on järkevä investointi

3 syytä miksi keittiösammutusjärjestelmä on järkevä investointi
Keittiöt ovat kiinteistöjen onnettomuusherkimpiä tiloja – ei ainoastaan terävistä veitsistä, liukkaista lattioista ja kuumista pannuista johtuen, vaan myös tulipalojen kannalta. Erityisesti rasvapalojen uhka on monissa keittiöissä suuri, varsinkin jos niihin ei olla varauduttu riittävällä tavalla.

Rasvapaloilta voi suojautua keittiösammutusjärjestelmällä, jonka suuttimet kiinnitetään suoraan keittiölaitteisiin ja liesituuletusjärjestelmään. Sammutusjärjestelmä tukahduttaa palon tehokkaasti jo ennen sen leviämistä ja palokunnan paikalle saapumista.

Valitettavan harvasta suomalaisesta keittiöstä kuitenkaan löytyy tällainen sammutusjärjestelmä, ja kysymys kuuluukin; ovatko kiinteistöpäälliköt täysin ymmärtäneet keittiöturvallisuuden tärkeyden? Tässä kolme syytä, miksi investointi keittiösammutusjärjestelmään kannattaa.

1. Kanna vastuu henkilöstösi turvallisuudesta


Keittiössä työskentely sisältää aina omat riskinsä; kuumat lämpötilat, rasvakeittimet ja erilaiset polttimet yhdistettynä kiireeseen ovat pahimmassa tapauksessa liekehtivä yhtälö. Vastuu henkilöstön turvallisuudesta on loppupeleissä aina työnantajan harteilla, ja siksi nimenomaan työnantajan tulee huolehtia myös keittiön asianmukaisesta sammutusjärjestelmästä.

Keittiösammutusjärjestelmä ei ainoastaan varjele henkilövahingoilta, vaan se lisää myös henkilöstön turvallisuuden tunnetta ja sen myötä vaikuttaa positiivisesti työmotivaatioon. Turvallisuuden osuutta työhyvinvointiin ei pidä vähätellä, sillä työtapaturmaherkillä aloilla turvallisuuskysymykset pyörivät henkilöstön mielessä tiuhaan. Panostus turvallisuuteen on aina panostus myös työtyytyväisyyteen ja tehokkuuteen.

2. Suojaa kiinteistösi vahingoilta


Keittiöstä alkunsa saavat tulipalot ovat taipuvaisia leviämään hyvin nopeasti myös muualle kiinteistöön. Rasvapalot ovat erityisen vaarallisia, sillä palava rasva voi olla vaikea sammuttaa, eikä perinteinen vesisammutus tunnetusti ole ideaalinen tähän tarkoitukseen.

Keittiöpalot eivät siis uhkaa ainoastaan keittiötiloja vaan koko kiinteistöä; esimerkiksi kerrostalon katutasossa sijaitsevasta ravintolan keittiöstä alkava tulipalo vaarantaa koko kerrostalon ja kaikki sen asukkaat. Potentiaaliset rahalliset vahingot voivat tällaisen onnettomuuden sattuessa nousta tähtitieteellisiksi. Keittiösammutusjärjestelmä on ikään kuin vakuutus, jonka otat suojaamaan kiinteistöäsi, sekä kaikkia sen käyttäjiä.

3. Varmista liiketoiminnan nopea jatkuminen


Tulipalo voi olla todella vahingollinen yrityksen liiketoiminnalle monestakin syystä. Sen lisäksi, että tulipalo voi aiheuttaa keittiössä vakavia aineellisia vahinkoja, se aiheuttaa myös menetettyä tuloa liiketoiminnalle. Jokainen kunnostukseen ja laitteiden korjaamiseen käytetty päivä on päivä ilman liikevaihtoa, ja pahimmassa tapauksessa se saattaa johtaa koko liiketoiminnan loppumiseen.

Keittiösammutusjärjestelmän etu on se, että rasvapalo saadaan sammutettua nopeasti ja siististi aiheuttamatta muuta vahinkoa tai sotkua kiinteistölle. Sammutusjärjestelmän uudelleen lataaminen onnistuu hyvinkin nopeasti, ja siivouksen jälkeen keittiössä voidaan jatkaa työskentelyä parhaimmillaan jo seuraavana päivänä.

Keittiösammutusjärjestelmä on mahdollisuus parantaa kiinteistön ja sen käyttäjien turvallisuutta loppupeleissä hyvin yksinkertaisella ratkaisulla. Kiinteistöpäälliköiden ja kiinteistönomistajien on aika herätä tähän hyvin tärkeään aiheeseen ja varautua keittiön rasvapaloihin ennakoivasti. Jälkikäteen reagoiminen on valitettavasti liian myöhäistä.


Matias Rajapuro
Matias Rajapuro
Sprinklerisuunnittelija
050 305 2523

Kirjoittaja toimii suunnittelijana Caverionin sammutusratkaisuissa ja keittiösammutusprojekteissa.

Lue lisää keittiösammutusjärjestelmästä

Julkaistu 24. elokuuta 2017. 

Pyydä tarjous tai lisätietoja

Blogiarkisto