Ida, harjoittelija, aurinkoenergia

by Jenni Myyryläinen | elo 22, 2016

Ida Johansson harjoittelija, aurinkosähköDiplomi-insinööriksi opiskeleva Ida työskentelee Oulussa aurinkosähköjärjestelmien parissa. Työ ei rajoitu kuitenkaan pelkästään perinteisempään suunnitteluun ja mitoitukseen vaan sisältää myös asiakastapaamisia ja tapahtumien järjestämistä.

Ida bongasi kesätyöpaikan alun perin ”etsiessään netistä kesätöitä, ja kaveri vinkkasi, että Caverionilla on myös aurinkosähköpuoli”. Aurinkosähköpuolen kesäharjoittelupaikan työnkuva sattuikin kohtaamaan Idan intressit, ja hänen ympäristötekniikan opintonsa antoivat erinomaiset lähtökohdat työpaikan hakemiseen. Lopputulos oli, että Idaa oltaisiin kaivattu muihinkin firmoihin kesätöihin, mutta Ida päätti valita Caverionin – ja on ollut erittäin tyytyväinen päätökseensä.

Aloittaessaan työt Idalla klikkasi heti työporukkansa kanssa, ja hän onkin kokenut ilmapiirin avokonttorilla viihtyisäksi ja vastaanottavaksi. ”Kahvitauoilla on tutustunut kunnolla myös ihmisiin muilta osastoilta ja muitakin kesäharjoittelijoita on tullut tavattua”, Ida kertoo, ”Ihania ihmisiä!”

Ida saapuu töihin kello 7.30-8.00 akselilla ja tarkistaa sähköpostinsa sekä työlistansa. Töiden luonne voi listalla vaihdella laidasta laitaan: välillä agendalla on rutiinimaisempaa mitoittamista ja joskus taas tarkkaa tapauskohtaista tarjousten laadintaa. ”Eri ihmiset antavat eri tehtäviä sitä mukaan, kun on tarve”, Ida avaa. Kesän aikana Ida on lisäksi suunnitellut aurinkosähköjärjestelmiä, käynyt asiakastapaamisissa, tehnyt tuotekehitystä ja toiminut tapahtumajärjestäjänä.

Taannoin Ida julkaisi myös blogikirjoituksen aurinkosähköstä, käy lukemassa se täällä. Lukuisista tehtävistä Idan suosikeiksi nousevat kuitenkin järjestelmien mitoitus ja suunnittelu sekä projektit, joissa pääsee avustamaan projektipäällikköä toimissaan.

”Isoimmaksi haasteeksi töissä on noussut aikatauluttaminen”, Ida pohtii. Kun on monta rautaa tulessa, eri projektit tuppaavat pakostakin osumaan vähintään osittain päällekkäin. Kesän aikana Idan priorisointitaidot ovat kehittyneet, ja hän pystyy toimimaan useamman deadlinen alla tehokkaasti ja järkevästi.

Idalle on annettu myös sopivissa määrin vastuuta, ja hänen osaamiseensa luotetaan. Lähtökohtaisesti Ida lähtee taklaamaan jokaista ongelmaa yksin. Apua ei tyrkytetä hänelle, vaan oletus on, että Ida hallitsee hommansa. ”Jos tarvitsee apua, niin kysyy apua”, Ida kertoo, ”Tehtäviä pääsee usein ratkomaan melko vapaasti ilman, että toimintatapaa määriteltäisiin mitenkään. Tietenkin on myös rutiininomaista suunnittelua, jossa tietyt vaiheet toistuvat, mutta vastaavasti tapahtumia järjestäessä on päässyt työskentelemään täysin vapain käsin.”

Idalla diplomityö alkaa häämöttää alkavan lukuvuoden lopulla. Ida kertoo, että ”mielellään tulisi valmistumisen jälkeenkin töihin Caverionille tai vaikka työstämään dippaa”.

Idalle kesä on ollut ytimekkäästi monipuolinen.


Ida toivottaa kaikille kesäcavereille aurinkoista kesänloppua ja ansiokasta alkavaa syksyä!