• Älykäs lukitusjärjestelmä parantaa kiinteistön turvallisuutta

  by Jaakko Soudunsaari | joulu 07, 2018
  lukitus1

  Kiinteistön lukot ja avaimet uusitaan useimmiten siinä vaiheessa, kun lukitusjärjestelmän patentit vanhentuvat. Älykkään lukitusjärjestelmän digitaalisen salausteknologian ansiosta patenteista ei enää tarvitse murehtia. Lisäksi avainten hallinnointi ja kulunhallinta helpottuu merkittävästi. 

  Kadonneet avaimet käyvät kalliiksi kiinteistön omistajalle, kun lukot joudutaan uudelleensarjoittamaan. Vuokrataloyhtiöissä, opiskelija-asuntoloissa ja oppilaitoksissa väki vaihtuu tiuhaan ja käyttäjältä toiselle siirtyvistä avaimista on vaivalloista pitää kirjaa. 

  Kun lukitusjärjestelmän uusiminen tulee ajankohtaiseksi, onkin järkevää siirtyä sähköiseen järjestelmään, jossa avaimia ja kulkuoikeuksia voidaan hallinnoida pilvipalvelun avulla ajasta ja paikasta riippumatta. Hyvä esimerkki tästä on Abloyn uusi Pulse -järjestelmä

  Kalliilta uudelleensarjoituksilta vältytään, kun kadonneet avaimet voi kuolettaa helposti muutamalla klikkauksella. Lukkojen salauskin päivitetään sähköisesti, joten vanhentuvista patenteista ei tarvitse murehtia. Elektromekaanisen lukitusjärjestelmän käytettävyys onkin huomattavasti vaivattomampaa perinteisiin järjestelmiin verrattuna. 

  Älykkäällä lukitusjärjestelmällä varustetusta vuokrataloyhtiöstä toiseen muuttaessa asukas voi käyttää samaa avainta uudessakin kodissa. Avaimia ei tarvitse kierrättää isännöitsijän tai vuokravälittäjän kautta, vaan riittää että avaimen lukituskoodi päivitetään poistamalla vanhat oikeudet ja lisäämällä uudet. Avaintenvälitysrumba helpottuu huomattavasti. 

  Avaimeen voidaan luonnollisesti ohjelmoida pääsy kerrostalon yhteisiin tiloihin sekä avausoikeus häkkivaraston riippulukkoon, niin asukkaan ei enää tarvitse kantaa useita avaimia mukanaan. Saunavuorotkin voidaan jakaa ennakkoon aikakellolukituksen avulla: saunaan on pääsy vain ja ainoastaan oman saunavuoron aikana.

   

  Älykäs lukitus ja kulunhallinta helpottavat arkea

   
  Opiskelija-asuntoloiden, vuokrataloyhtiöiden ja terveyskeskusten kaltaisissa kiinteistöissä kävijät ja työntekijät vaihtuvat tiuhaan. Kiinteistönhuollolla voi olla tekemistä pitää kirjaa vuokralaisten ja henkilöstön käyttämistä avaimista. Sähköinen lukitusjärjestelmä helpottaa avaintenhallintaa, kun samaan avaimeen voi ohjelmoida erilaisia kulkulupia tarpeen mukaan.  

  Älylukituksen ansiosta esimerkiksi huoltoyhtiöt voivat jatkossa kulkea samalla avaimella kaikkiin kiinteistöihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita vapaata pääsyä minne tahansa ja milloin tahansa, vaan pilvipalvelun kautta avaimeen pystytään määrittelemään kulkuoikeus tarpeen mukaan, oli se sitten voimassa viikon, päivän tai vain tunnin. Kiinteistön omistajan ei siten tarvitse enää maksaa huoltoyhtiöille avainten noutoon ja palautukseen kuluvasta ylimääräisestä ajasta. 

  Avaintenhallinnan siirtyminen pilveen nostaa käytettävyyden lisäksi kiinteistön turvallisuutta. Älykkäässä lukitusjärjestelmässä käytetään patentoitua ja standardoitua salausteknologiaa, joka luo avainten ja muiden laitteiden välille salatun ja murtamattoman yhteyden. Järjestelmästä voidaan tarvittaessa esimerkiksi ilkivalta- tai varkaustapauksissa selvittää, millä avaimilla ovista on kuljettu. 


   Vaihtaminen älykkääseen lukitukseen käy vaivatta 


  Älykkääseen lukitukseen siirtyminen on teknisesti helppoa, sillä se vaatii vain ovien lukkopesän vaihtamisen. Caverion toimittaa Abloyn elektromekaanisia lukituksia kokonaispalveluna. Ammattilaisille voi jättää niin lukituksen suunnittelun, toteutuksen kuin ylläpidonkin. Tarpeen mukaan pidämme huolta myös avainten- ja kulunhallinnasta. Lue lisää Caverionin toimittamista lukitusjärjestelmistä.  

  Kannattaa myös huomata, että 1.1.2019 voimaan astuvan uuden lainsäädännön mukaan lukitusjärjestelmien ja lukkojen asentamisen voi hankkia ainoastaan turvallisuusalan elinkeinoluvan saaneilta yrityksiltä, joihin Caverion Suomi kuuluu. Täydellisen listan luvan saaneista toimijoista löydät Poliisin verkkosivuilta.  

  Jos haluat parantaa kiinteistösi turvallisuutta ja kustannustehokkuutta, kerron mielelläni lisää älykkäistä lukitusjärjestelmistä.  

   
  JussiAaltojarvi
  Jussi Aaltojärvi 
  Liiketoimintapäällikkö, turvaratkaisut 
  +358 40 519 5749
  jussi.aaltojarvi@caverion.com 


  Lue lisää:

  Huono käytettävyys on valvontajärjestelmien suurin sudenkuoppa

  Teknologialla turvallisuutta iäkkäiden yksin asumiseen