Caverion Blogi

 • Millaisiin rakennushankkeisiin allianssimalli sopii parhaiten?

  by Elina Palkama | joulu 11, 2017

  Allianssi sopii isoihin hankkeisiinAllianssimalli eroaa perinteisestä urakasta siinä, että hanketta tehdään yhdessä – ei vastakkain. Allianssimalli perustuu yhteistyöhön, jossa tilaaja, suunnittelijat ja urakoitsijat asettavat yhteiset tavoitteet ja työskentelevät niiden hyväksi. Tärkeimmät allianssimallin hyödyt ovat jaettu vastuu ja hyödyt hankkeesta, yhteisvastuu päätöksistä sekä avoimuus ja läpinäkyvyys. Mutta sopiiko allianssimalli kaikenlaisiin hankkeisiin?

  Ainoa oikea tapa toteuttaa isoja hankkeita

  Allianssi sopii parhaiten ison volyymin hankkeisiin. Allianssimalli on hyvin perusteltua yli 40 M€ hankkeissa, kun taas sitä pienempiin hankkeisiin, esimerkiksi kouluihin, perinteinen urakkamalli tai elinkaarimalli voi sopia paremmin. Elinkaarimallissa tilaaja sitoutuu maksamaan kuukausivuokraa esimerkiksi 20 vuoden ajan ja urakoitsija ottaa vastuun kaikesta ylläpidosta.

  Toki varsinainen euromäärä ei yksinään ole mittari hylätä allianssimalli. Myös pienemmissä hankkeissa voi olla sellaisia elementtejä, mitkä puoltavat allianssimaisen urakkamallin käyttöä. Huomioitavaa on kuitenkin se, että allianssin pystyttäminen ja yhteisten pelinsääntöjen luominen vie aikaa ja resursseja, eli pienissä hankkeissa allianssimalli saattaa olla raskas.

  Tiimityö avainasemassa

  Allianssiin on tärkeää valita sellainen tiimi, jossa ihmisillä on avoin asenne ja halu tehdä asioita aidosti yhdessä. Perinteisen mallin tavoista poisoppiminen on hankalaa, eivätkä monet osaa tehdä täysin avoimesti töitä hankkeen parhaaksi. Usein alun epäilyn jälkeen urakoitsija ja suunnittelijat ovat kuitenkin muuttuneet allianssimallin suurimmiksi kehujiksi huomattuaan yhteisen tekemisen mahdollisuudet.

  Hankkeen kokonaiskuvan hahmottaminen tärkeää

  Allianssimallin jaetun vastuun tuomat mahdollisuudet ovat selkeitä verrattuna perinteisiin urakoihin.  Mielestäni yhteistoiminnallinen urakkamalli (mm. allianssimalli) on siis ainoa oikea tapa toteuttaa isoja hankkeita. Lisäksi se sopii myös moniin pienempiin hankkeisiin, kunhan ymmärretään allianssiin menevien resurssien ja ajankäytön järkevyys suhteessa hankkeen budjettiin. Tärkeää on, että allianssia muodostaessa tilaaja ottaa huomioon tarvittavat osapuolet suhteessa hankkeen luonteeseen ja tavoitteisiin. Allianssihankkeet ovat yleensä pitkiä, ja monesti on vaikea katsoa tulevaisuuteen etenkin teknisten järjestelmien osalta. Hankkeiden digitaaliset ja tekniset integraatiot, terveellisyys ja turvallisuus, elinkaarikustannukset sekä ylläpidon hallinta pitäisi olla valintojen keskiössä. Viimekädessä allianssin onnistuminen punnitaan vasta useiden vuosien jälkeen luovutuksesta.  Mikko Myyryläinen, hankekehityspäällikkö CaverionillaMikko Myyryläinen
  Hankekehityspäällikkö
  Caverion Suomi
  puh. 040 524 7780


  Caverion on mukana Kainua-allianssihankkeessa rakentamassa Kainuun uutta sairaalaa. Lue lisää hankkeesta!