Energiansäästöpotentiaalin kartoitus paljastaa virtasyöpöt
Hannu Leskelä,
07.11.2018
Kiinteistöt

Pieni vaiva, suuret hyödyt – energiatehokkuuteen kannattaa panostaa

Tavanomaisesta talotekniikasta löytyy reippaasti säästöpotentiaalia. Lukuisissa kiinteistöissä olisikin järkevää tehdä saneerauksia ja uusia vanhaa tekniikkaa energiatehokkuuden parantamiseksi. Energiahanke ei vaadi ihmeitä ja urakka on helppo aloittaa energiansäästöpotentiaalin kartoittamisella.

Kartoituksen avulla potentiaaliset säästökohteet saadaan paikallistettua. Kartoituskierroksella asiantuntija käy läpi esimerkiksi kiinteistön IV-konehuoneet, lämmönjaon, jäähdytyskoneet ja automaation tilanteen. Kartoitus ei siis vaadi kiinteistön omistajalta juuri muuta kuin katselmuksen tekijälle pääsyn järjestämisen tarvittaviin tiloihin ja kiinteistön kulutustietojen toimittamisen.

Niinkin uudet kuin 2000-luvun alussa rakennetut kiinteistöt voivat hyötyä energiakatselmuksen teettämisestä, mutta erityisesti sitä vanhemmat kiinteistöt tulisi ehdottomasti tarkastuttaa. Jos tiloissa on suuria, yli kolmekuutioisia IV-koneita on sähkönkulutus sitä luokkaa, että energiatehokkuuden tarkastamisesta on väistämättäkin hyötyä.

Energiansäästöpotentiaalin kartoitus paljastaa virtasyöpöt

Kartoituksissa törmätään usein ongelmiin rakennusautomaatiossa. Tietokatkot eri järjestelmien välillä saattavat aiheuttaa hukkaa – samassa lämmönjakohuoneessa voi olla neljä eri säädintä ja sähkövastukset päällä, mutta maalämpöä ei ole käytetty lainkaan.

Jos kaikki jäähdytyksen ja lämmityksen laitteistot eivät ole samassa automaatiojärjestelmässä kiinteistöä todennäköisesti lämmitetään ja jäähdytetään samaan aikaan. Kun energiakatselmuksessa löydettyjä ongelmia lähdetään ratkomaan, ensimmäisiä toimenpiteitä onkin usein energiaa ohjaavan rakennusautomaation uusiminen.

Kartoituksen perusteella asiantuntija tekee konkreettiset ehdotukset siitä, miten sekä energiankulutusta ja kustannuksia että päästöjä voitaisiin pienentää. Ehdotusten pohjalta taas tehdään kustannusarvio ja lasketaan takaisinmaksuajat. Esimerkiksi loisteputkien vaihtaminen LED-valaistukseksi voi maksaa itsensä takaisin yhdessä tai kahdessa vuodessa. Kiinteistön koko elinkaaren aikana säästö onkin merkittävä.

Hyötyä pitkällä tähtäimellä

Energiansäästöhankkeessa kiinteistön omistaja käytännössä laittaa rahaa omaan taskuunsa: projekti maksaa itse itsensä takaisin ja alkaa sen jälkeen kerryttää säästöä tilille. Tämän takaavat EPC- ja ESCO -malleilla toteutetut hankkeet. Niissä asiantuntijat suunnittelevat investointiratkaisun, jossa vuosittainen energiansäästö on suurempi kuin vuosittaiset rahoituskustannukset tai investointien poistot. Hankkeissa uusitaan usein kiinteistön perustekniikkaa ja siten puretaan myös korjausvelkaa.

Energiansäästö tarkoittaa pienempiä hiilidioksidipäästöjä. Useilta yrityksiltä jo vaaditaan päästöjen vähentämistä, joten senkin takia energian säästöön panostaminen on tärkeää. Energiansäästöhankkeille voi myös saada energiatukea. Energiatukihakemuksiakaan ei välttämättä tarvitse tehdä itse, sillä asiantunteva kumppani osaa auttaa hakemuksissa.

Energiakartoitus ja sen pohjalta toteutettu energiahanke takaa sekä kiinteistön omistajalle, asiakkaille että käyttäjille mukavammat ja terveellisemmät olosuhteet. Kun ilmanvaihto, lämmitys ja niitä ohjaava automaatio on optimoitu kohdalleen, säilyy kiinteistö paremmassa kunnossa elinkaarensa läpi.

Haluatko panostaa kiinteistösi energiatehokkuuteen? Kerron mielelläni lisää energiansäästöhankkeen aloittamisesta.

Hannu Leskelä
Hannu Leskelä
Aluejohtaja, Pohjoinen, Caverion Teollisuus
 

Aiheeseen liittyvät muut sisällöt